Η Google της Alphabet Inc. βλέπει την πυρηνική ενέργεια ως βασικό μέρος της στρατηγικής της για την απόκτηση καθαρής ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε την πρώτη της επένδυση στην πυρηνική ενέργεια, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη πολλών προηγμένων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων από την Kairos Power. Η νεοσύστατη επιχείρηση ειδικεύεται στην ανάπτυξη μικρότερων αντιδραστήρων που χρησιμοποιούν ως ψυκτικό μέσο τηγμένο άλας φθορίου αντί για νερό, το οποίο χρησιμοποιείται από τα παραδοσιακά πυρηνικά εργοστάσια. Οι αντιδραστήρες αυτοί προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία από το 2030 έως το 2035, με συνδυασμένη ισχύ 500 μεγαβάτ. Ο Terrell αρνήθηκε να παράσχει οικονομικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, αλλά δήλωσε ότι η Google επιδιώκει την πυρηνική ενέργεια επειδή έχει νόημα για την εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια πολύ σημαντική τεχνολογία για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τα γραφεία, τα κέντρα δεδομένων, τις κοινότητες όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο Terrell στη συνέντευξη. «Για να φτάσουμε σε ένα περιβάλλον χωρίς άνθρακα, 24 ώρες το 24ωρο, χρειαζόμαστε περισσότερες τεχνολογίες από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια».

Η Google με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια υπέγραψε συμφωνίες αξίας 4 γιγαβάτ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, ένα ρεκόρ για την εταιρεία, δήλωσε ο Terrell. Η Google συνεχίζει να επιδιώκει συμφωνίες για αιολική και ηλιακή ενέργεια, και επίσης «συνάπτει συμφωνίες» με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίων ενέργειας χωρίς άνθρακα όλο το 24ωρο, είπε.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο προσπαθούν να εξασφαλίσουν καθαρή ενέργεια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων, ειδικά καθώς η τεχνητή νοημοσύνη απογειώνεται. Η ανακοίνωση της Google ακολουθεί ένα μεγάλο στοίχημα της Microsoft Corp. για ενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό Three Mile Island που πρόκειται να επανεκκινήσει σύντομα. Και την Τετάρτη, η X-Energy, ένας άλλος κατασκευαστής της νέας φυλής μικρότερων αντιδραστήρων, δήλωσε ότι η Amazon Inc. και ο χρηματοδότης δισεκατομμυρίων Ken Griffin είναι μεταξύ των υποστηρικτών επενδύσεων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θα διπλασιαστεί η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τον τομέα των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να διπλασιαστεί από περίπου 460 τεραβατώρες (TWh) το 2022 σε περισσότερες από 1.000 TWh το 2026, σύμφωνα με ερευνητική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ δημοσίευσαν τον περασμένο Απρίλιο μια μελέτη που διαπίστωσε ότι το ChatGPT καταναλώνει 500 χιλιοστόλιτρα νερού για κάθε 10 έως 50 προτροπές, ανάλογα με το πότε και πού αναπτύσσεται το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με την ποσότητα νερού που περιέχεται σε ένα τυπικό μπουκάλι των 16 ουγκιών.

Από τον Αύγουστο, υπήρχαν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι που υπέβαλαν ερωτήσεις στο δημοφιλές chatbot ChatGPT της OpenAI κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την OpenAI. Αυτό είναι το διπλάσιο από τα 100 εκατομμύρια εβδομαδιαία ενεργούς χρήστες που ανέφερε η OpenAI τον περασμένο Νοέμβριο.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι χωρίς αντιπαραθέσεις. Πολλοί ακτιβιστές του κλίματος αντιτίθενται σε τέτοιου είδους προμήθειες, επικαλούμενοι τους επικίνδυνους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τους κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς και το γεγονός ότι δεν προσφέρουν μια πραγματική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη