Οι Big Tech, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια και έχουν μπει δυνατά στο «παιχνίδι». Ο λόγος; Είναι ένας τρόπος για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC.
Η Microsoft και η Google είναι μεταξύ των εταιρειών που κλείνουν συμφωνίες για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από ορισμένους προμηθευτές στις ΗΠΑ για να θέσουν σε λειτουργία πρόσθετη ενεργειακή ικανότητα για τα κέντρα δεδομένων τους.
Αυτή την εβδομάδα, η Google δήλωσε ότι θα αγοράσει ενέργεια από την Kairos Power, έναν προγραμματιστή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, για να βοηθήσει «να επιτευχθεί η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης». «Το δίκτυο χρειάζεται αυτού του είδους τις καθαρές, αξιόπιστες πηγές ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών», δήλωσε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα στην Google, σε μια κλήση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
«Πιστεύουμε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της ζήτησής μας και στην καθαρή κάλυψη της ζήτησής μας, με τρόπο που να είναι περισσότερο όλο το εικοσιτετράωρο».
Η Google δήλωσε ότι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας της από την Kairos Power θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2030, με περισσότερους αντιδραστήρες να τίθενται σε λειτουργία έως το 2035.
Ο τεχνολογικός γίγαντας δεν είναι η μόνη εταιρεία που αναζητά την πυρηνική ενέργεια για να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της για την τεχνητή νοημοσύνη.
Τον περασμένο μήνα, η Microsoft υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Constellation για την αναβίωση ενός παροπλισμένου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, ο αντιδραστήρας του οποίου βρισκόταν σε αδράνεια εδώ και πέντε χρόνια.
Στο εργοστάσιο Three Mile Island σημειώθηκε η σοβαρότερη πυρηνική τήξη και διαρροή ραδιενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1979, όταν η απώλεια ψυκτικού νερού μέσω ελαττωματικής βαλβίδας προκάλεσε υπερθέρμανση του αντιδραστήρα.
Οι λόγοι που στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια
Οι εταιρείες τεχνολογίας πιέζονται να βρουν πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων – ένα βασικό κομμάτι της υποδομής πίσω από το σύγχρονο υπολογιστικό νέφος και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Πολλοί προγραμματιστές νοικιάζουν διακομιστές εξοπλισμένους με GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών), οι οποίοι συνήθως θα ήταν πολύ ακριβοί για να τους κατέχουν άμεσα, από τους λεγόμενους «υπερκλιμακωτές» του cloud – όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.
Αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν επωφεληθεί από την έξαρση του ενδιαφέροντος για εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI. Αλλά αυτή η αύξηση της ζήτησης έχει επίσης οδηγήσει σε ένα ακούσιο αποτέλεσμα: αντίστοιχα μεγάλες αιχμές στην απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας.
Θα διπλασιαστεί η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τον τομέα των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να διπλασιαστεί από περίπου 460 τεραβατώρες (TWh) το 2022 σε περισσότερες από 1.000 TWh το 2026, σύμφωνα με ερευνητική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ δημοσίευσαν τον περασμένο Απρίλιο μια μελέτη που διαπίστωσε ότι το ChatGPT καταναλώνει 500 χιλιοστόλιτρα νερού για κάθε 10 έως 50 προτροπές, ανάλογα με το πότε και πού αναπτύσσεται το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με την ποσότητα νερού που περιέχεται σε ένα τυπικό μπουκάλι των 16 ουγκιών.
Από τον Αύγουστο, υπήρχαν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι που υπέβαλαν ερωτήσεις στο δημοφιλές chatbot ChatGPT της OpenAI κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την OpenAI. Αυτό είναι το διπλάσιο από τα 100 εκατομμύρια εβδομαδιαία ενεργούς χρήστες που ανέφερε η OpenAI τον περασμένο Νοέμβριο.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι χωρίς αντιπαραθέσεις. Πολλοί ακτιβιστές του κλίματος αντιτίθενται σε τέτοιου είδους προμήθειες, επικαλούμενοι τους επικίνδυνους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τους κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς και το γεγονός ότι δεν προσφέρουν μια πραγματική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.
«Η πυρηνική ενέργεια είναι απίστευτα δαπανηρή, επικίνδυνη και αργή στην κατασκευή», αναφέρει στον ιστότοπό της η φιλανθρωπική οργάνωση για το κλίμα Greenpeace.
«Συχνά αναφέρεται ως «καθαρή» ενέργεια επειδή δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποτελεί μια εύλογη εναλλακτική λύση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, από την άλλη πλευρά, λένε ότι προσφέρει μια μορφή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και είναι πιο αξιόπιστη από τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
«Η πυρηνική ενέργεια είναι το μέλλον»
«Αν κατασκευαστεί και τιτλοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια είναι το μέλλον», δήλωσε η Rosanne Kincaid-Smith, διευθύνουσα σύμβουλος της Northern Data Group, ενός παγκόσμιου παρόχου κέντρων δεδομένων, στο CNBC σε ένα τεχνολογικό συνέδριο στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.
«Οι άνθρωποι φοβούνται την πυρηνική ενέργεια λόγω των καταστροφών που είχαμε στο παρελθόν. Αλλά αυτό που έρχεται, απλά δεν βλέπω τα παραδοσιακά δίκτυα να είναι η βιώσιμη δύναμη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», πρόσθεσε ο Kincaid-Smith.
Παρόλο που η Northern Data Group δεν χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια – ούτε διερευνά ενεργά σχέδια για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγή ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης της – η εταιρεία θέλει να «συμβάλει σε αυτή τη συζήτηση επειδή είναι σημαντική για το ευρύτερο οικοσύστημα, την ευρύτερη οικονομία», δήλωσε ο Kincaid-Smith στο CNBC.
Διαβάστε ακόμη