Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με την αυξανόμενη ζήτηση για κλιματισμό και τις απρόβλεπτες επιπτώσεις της στα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε έναν συνδυασμό της αύξησης των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες και της αύξησης των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο IEA προβλέπει ότι έως το 2030, η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τον οικιακό κλιματισμό θα αυξηθεί κατά 697 τεραβατώρες (TWh), ξεπερνώντας την τρέχουσα χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, αναφέρει δημοσίευμα στους Financial Times.

Όπως είχε τονίσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου ΕΣΕΚ της χώρας «Η κλιματική κρίση αλλάζει τις ανάγκες που θα έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, σε σχέση με την κατανάλωση της ενέργειας. Θα χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη θέρμανση και πολύ περισσότερη ψύξη. Τι σημαίνει αυτό; Η θέρμανση μπορεί να προέρχεται πολύ πιο εύκολα από τη μόνωση, η ψύξη πιο δύσκολα θα προέλθει από τη μόνωση. Αν έχεις ένα καλοκαίρι που θα κρατάει έξι μήνες θα χρειαστείς περισσότερη ενέργεια για να το διαχειριστείς, από ότι χρειάζεσαι σήμερα».

Επί του παρόντος, ο κλιματισμός είναι διαδεδομένος μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες χώρες – περίπου 5% στη Νιγηρία και 15% στην Ινδονησία. Ωστόσο, καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται, περισσότεροι άνθρωποι θα αγοράζουν πιθανότατα κλιματιστικά, οδηγώντας σε μια προβλεπόμενη αύξηση της χρήσης ενέργειας για κλιματισμό κατά 280% έως το 2050. Αυτό θα αντιπροσωπεύει το 14% της συνολικής ζήτησης ενέργειας στα κτίρια, από λιγότερο από 7% σήμερα. Ακόμα και σε σενάρια όπου οι κυβερνήσεις τηρούν τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με το κλίμα, η κατανάλωση ενέργειας για κλιματισμό αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 200%.

Ο IEA τόνισε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτής της αύξησης θα σημειωθεί στις αναδυόμενες αγορές, με τη ζήτηση να αυξάνεται ενδεχομένως περαιτέρω λόγω των συχνότερων κυμάτων καύσωνα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αντίθετα, ενώ τα κέντρα δεδομένων θα δουν επίσης αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας, ο συνολικός αντίκτυπός τους στα δίκτυα θα είναι συγκριτικά μικρότερος.

Επιπλέον, ο IEA αύξησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6% έως το 2035, που ισοδυναμεί με αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά μία ακόμη Ιαπωνία κάθε χρόνο. Εν μέσω αυτών των τάσεων, ο IEA υπογραμμίζει την ανάγκη οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να εξετάσουν τις σημαντικές επιπτώσεις της αυξανόμενης ζήτησης κλιματισμού στην κατανάλωση ενέργειας και τη σταθερότητα του δικτύου. Γι’ αυτόν το λόγο, τώρα πιο πολύ από ποτέ, είναι ανάγκη πέρα από την άμεση δράση των αρμόδιων φορέων να γνωρίζουν και οι πολίτες πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα κλιματιστικά, εξοικονομώντας ενέργεια.

9+1 Tips για τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών

  1. Ορίστε τη βέλτιστη θερμοκρασία: Ρυθμίστε το κλιματιστικό σας στους 24°C (75°F) για ισορροπία μεταξύ άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Κάθε βαθμός χαμηλότερης θερμοκρασίας μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 6-8%.
  2. Χρησιμοποιήστε προγραμματιζόμενους θερμοστάτες: Επενδύστε σε έναν προγραμματιζόμενο ή έξυπνο θερμοστάτη για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας με βάση το πρόγραμμά σας, μειώνοντας τη χρήση όταν δεν είστε στο σπίτι.
  3. Τακτική συντήρηση: Καθαρίστε ή αντικαταστήστε τα φίλτρα κάθε μήνα για να βελτιώσετε την απόδοση. Προγραμματίστε επαγγελματική συντήρηση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να ελέγξετε για διαρροές και να βελτιστοποιήσετε την απόδοση.
  4. Σφραγίστε και μονώστε: Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι καλά μονωμένο και ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι σωστά σφραγισμένα για να αποτρέψετε τη διαρροή δροσερού αέρα.
  5. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής: Συμπληρώστε τον κλιματισμό με ανεμιστήρες οροφής για την κυκλοφορία του δροσερού αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας μερικούς βαθμούς υψηλότερα χωρίς να θυσιάσετε την άνεση.
  6. Κλείστε περσίδες ή κουρτίνες: Κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας, κλείστε τα ρολά ή τις κουρτίνες για να μειώσετε την αύξηση της θερμότητας από το ηλιακό φως.
  7. Περιορίστε τις συσκευές που παράγουν θερμότητα: Χρησιμοποιήστε συσκευές που παράγουν θερμότητα, όπως φούρνους και στεγνωτήρια, κατά τις ψυχρότερες ώρες της ημέρας για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσθετη θερμότητα στο σπίτι σας.
  8. Αξιοποιήστε τη νυχτερινή ψύξη: Εκμεταλλευτείτε τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες ανοίγοντας τα παράθυρα για να δροσιστεί το σπίτι σας με φυσικό τρόπο και, στη συνέχεια, κλείστε τα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παγιδεύσετε τον δροσερό αέρα.
  9. Εξετάστε τις ενεργειακά αποδοτικές μονάδες: Αν είστε στην αγορά για ένα νέο κλιματιστικό, αναζητήστε μονάδες με υψηλές βαθμολογίες SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), οι οποίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.
  10. Έξυπνη χρήση: Αποφύγετε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία πολύ χαμηλά- αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιττή κατανάλωση ενέργειας. Αντ’ αυτού, στοχεύστε σε μέτριες ρυθμίσεις που μπορούν να διατηρήσουν την άνεση, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια.

Συνδυάζοντας αυτές τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας με την αυξανόμενη ανάγκη για κλιματισμό, τα άτομα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την άνεση στα σπίτια τους.

Διαβάστε ακόμη