Data centers © freepik

Το δίλημμα της Ιρλανδίας για τα data centers

Η κάποτε εξέχουσα θέση της Ιρλανδίας ως κόμβου κέντρων δεδομένων αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που απειλούν το μέλλον της ως κορυφαίου προορισμού για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Η συρροή των προβλημάτων ενεργειακού εφοδιασμού, των εμποδίων σχεδιασμού και του αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού έχει αναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να επανεξετάσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα, την ώρα που η ζήτηση για την ενεργοβόρα τεχνητή νοημοσύνη αυξάνεται κατακόρυφα. Με τους χαμηλούς φόρους, το εύκρατο κλίμα και την πρόσβαση σε καλώδια οπτικών ινών προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Ιρλανδία υπήρξε πρωτοπόρος στην ΕΕ όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων, τα οποία αποτελούν βασικό μέρος του ακμάζοντος τεχνολογικού της τομέα. Αλλά, τώρα, η φήμη της χώρας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα.

Η ανησυχία της κυβέρνησης για την τεράστια κατανάλωση ενέργειας του τομέα και την ικανότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας να τροφοδοτεί όλους τους χρήστες έχει σταματήσει την κατασκευή κέντρων δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή του Δουβλίνου από το 2021, καθώς η Ιρλανδία προσπαθεί να επιτύχει τους νομικά δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους, γεγονός που όχι μόνο περιόρισε τις επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Amazon Web Services (AWS), η θυγατρική εταιρεία cloud του γίγαντα του διαδικτυακού λιανεμπορίου Amazon, δήλωσε ότι «ελπίζει» να επεκταθεί στην Ιρλανδία «εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν». Αλλά κοιτάζει και αλλού, επενδύοντας περισσότερα από 40 δισ. ευρώ σε νέα κέντρα δεδομένων στη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ιρλανδία πρόκειται επίσης να χάσει το πλεονέκτημα καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν να εξετάζουν την πυρηνική ενέργεια για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με ένα στέλεχος της τεχνολογίας. Η χώρα έχει απαγορεύσει την πυρηνική ανάπτυξη από το 1999.

Τα εμπόδια σχεδιασμού έχουν επίσης αποθαρρύνει τους δυνητικούς επενδυτές. Το δυσκίνητο σύστημα σχεδιασμού της Ιρλανδίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από χρονοβόρες νομικές διαδικασίες και προσφυγές, έχει δυσχεράνει την ομαλή εξέλιξη των έργων κέντρων δεδομένων. Αυτό όχι μόνο καθυστέρησε τις επενδύσεις, αλλά αύξησε επίσης το κόστος και την αβεβαιότητα για τους κατασκευαστές. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός έχει εντείνει περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσελκύουν ενεργά επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, προσφέροντας ανταγωνιστικά κίνητρα και υποδομές. Οι χώρες αυτές έχουν αναγνωρίσει τα οικονομικά οφέλη των κέντρων δεδομένων και έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την προσέλκυση και τη διατήρηση επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Τι πρέπει να κάνει η Ιρλανδία για να ανακτήσει την ηγετική της θέση

Η διακοπή της κατασκευής κέντρων δεδομένων είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τον τεχνολογικό τομέα της Ιρλανδίας. Ενδέχεται επίσης να υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας σε συναφείς κλάδους, όπως οι κατασκευές και οι υπηρεσίες πληροφορικής. Επιπλέον, η φήμη της Ιρλανδίας ως φιλικού προς την τεχνολογία προορισμού μπορεί να αμαυρωθεί εάν δεν αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Η ιρλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της εξισορρόπησης της ανάγκης για οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Για να προσελκύσει και να διατηρήσει επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, η Ιρλανδία πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πολιτικής για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών σχεδιασμού, τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και την προώθηση της υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κλάδος των κέντρων δεδομένων μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων επενδύοντας σε καινοτόμες τεχνολογίες και συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων. Για παράδειγμα, οι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων μπορούν να διερευνήσουν ενεργειακά αποδοτικά συστήματα ψύξης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες ανάκτησης θερμότητας αποβλήτων για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Με την αντιμετώπιση των ενεργειακών περιορισμών, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών σχεδιασμού και την προώθηση της βιωσιμότητας, η Ιρλανδία μπορεί να ανακτήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και να συνεχίσει να προσελκύει παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητηση στο energygame.gr