Η γαλλική εταιρεία κατασκευής καλωδίων Nexans έχει λανσάρει ένα προϊόν χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Τα καλώδια θεωρούνται συχνά ως εμπόρευμα, το οποίο εξετάζεται στο τέλος ενός έργου. Ωστόσο, η Nexans δηλώνει ότι, αντιθέτως, αποτελούν ένα από τα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική αποδοτικότητα και τον αντίκτυπο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενός φωτοβολταϊκού έργου, ιδίως στη Γαλλία, όπου ισχύουν αυστηροί κανόνες για το αποτύπωμα άνθρακα για τους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών έργων κοινής ωφέλειας.

Ο κατασκευαστής δήλωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος των προϊόντων του στον άνθρακα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR) των πελατών που επιθυμούν να πιστοποιήσουν τα φωτοβολταϊκά τους πάρκα με το PEP Ecopassport, το οποίο πιστοποιεί τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ηλεκτρικών προϊόντων και της κλιματικής μηχανικής στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή ενός χιλιομέτρου καλωδίου ηλεκτρικού δικτύου παράγει σήμερα όγκο CO2 που αντιστοιχεί σε δύο έως τρεις φορές τις μέσες ετήσιες εκπομπές ανά κάτοικο στη Γαλλία. Οι εκπομπές αυτές προέρχονται κυρίως από τον αγωγό αλουμινίου, ο οποίος αντιπροσωπεύει από μόνος του το 70% έως 90% του συνολικού αποτυπώματος, ακολουθούμενος από τα πλαστικά, τις μεταφορές και τη διαδικασία κατασκευής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Nexans προσφέρει από το 2023 υπόγεια και εναέρια καλώδια HTA και LV που εγγυώνται μια ελάχιστη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 35% σε σύγκριση με τα τυπικά καλώδια. Για να το επιτύχει αυτό, χρησιμοποιεί 100% αλουμίνιο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που παράγεται με χρήση 100% απεξαρτημένης ενέργειας, και 10 έως 50% ανακυκλωμένα πλαστικά στη μόνωση και/ή στο περίβλημα.

Τα καλώδια χαμηλών εκπομπών άνθρακα παράγονται στα εργοστάσιά της που εδρεύουν στο Jeumont και στο Bourg-en-Bresse, τα οποία επωφελήθηκαν από μια επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ (16,4 εκατομμύρια δολάρια) εκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Αύγουστο. Προκειμένου να αυξήσει την πηγή των καλωδίων προς ανακύκλωση, η Nexans βελτιστοποίησε επίσης τη διαλογή των αποβλήτων αλουμινίου στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Ευρώπη μέσω της Recycâbles, μιας κοινοπραξίας Nexans-Suez, με σκοπό την επανένταξή τους στην παραγωγή ηλεκτρικών καλωδίων.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία δημιούργησε επίσης ένα κύκλωμα επαναγοράς όλων των τύπων καλωδίων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, είτε πρόκειται για καλώδια χαλκού είτε για καλώδια αλουμινίου, από τους πελάτες και τους συνεργάτες της.

Διαβάστε ακόμη