Τα έργα Μεγάλης Επιστήμης έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το τοπίο της καινοτομίας με έναν μοναδικό τρόπο. Η δεξαμενή ταλέντου, υπηρεσιών και εξειδίκευσης που διαθέτουν είναι αξεπέραστη. Το αποδεδειγμένο ιστορικό τους παρέχει πολύτιμες γνώσεις σε σχέση με τα μαθήματα, τις ιστορίες επιτυχίας και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να κάνουμε αυτό το οικοσύστημα πιο δυναμικό και εμπορικά ενδιαφέρον. Πίσω από μεγάλα ερευνητικά έργα και υποδομές, είτε πρόκειται για διαστημικούς δορυφόρους, συγχροτρόνια ή συσκευές σύντηξης όπως το ITER, υπάρχει η συνεργασία εξειδικευμένων βιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Η σύντηξη βρίσκεται στο επίκεντρο της αποφασιστικότητας της Ευρώπης να γίνει πιο ανταγωνιστική, δημιουργώντας παράλληλα πολλές ευκαιρίες.
Αυτή την εβδομάδα, η έκδοση του 2024 του Big Science Business Forum (BSBF) στην Τεργέστη, Ιταλία, συγκέντρωσε περίπου 1.000 συνέδρους από όλη την Ευρώπη με σκοπό να συνδέσει τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας με τον τομέα της Μεγάλης Επιστήμης. Περισσότεροι από 150 ομιλητές, 163 εκθέτες, 245 εκθεσιακά περίπτερα και εκπρόσωποι από 30 χώρες σε 14 εθνικά περίπτερα παρευρέθηκαν. Σε 30 συνεδρίες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την αναπτυσσόμενη αγορά της Μεγάλης Επιστήμης, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια άλλη νέα πτυχή του BSBF 2024 ήταν η εστίασή του στις ευκαιρίες καριέρας για νέους επαγγελματίες. Πάνω από 1.700 νέοι φοιτητές και ερευνητές από όλη την Ευρώπη εγγράφηκαν στην Ενότητα Ευκαιριών Καριέρας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ, η Fusion for Energy (F4E), ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, συμμετείχε δυναμικά. Οι συνάδελφοι ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες σχετικά με την κατάσταση του ITER και τις βασικές τεχνολογίες σύντηξης, καθώς και τις προσεχείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μοιράστηκαν τη σκηνή με ειδικούς από μερικά από τα μεγαλύτερα επιστημονικά έργα της Ευρώπης: CERN, EMBL, ESA, ESO, ESRF, ESS, European XFEL και ILL.
Στην ομιλία του στην ολομέλεια, ο Διευθυντής της F4E, Marc Lachaise, τόνισε πως «οι μεγάλες επιστημονικές προσπάθειες της Ευρώπης, όπως το ITER ή το IFMIF-DONES, μπορούν να προωθήσουν τα τεχνολογικά και βιομηχανικά μας όρια». Πρόσθεσε: «Η εμπλοκή της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εύρεση των καλύτερων τρόπων συνεργασίας είναι προτεραιότητα για εμάς». Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής προτεραιότητας, η F4E διοργάνωσε διάφορες επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B) με δυνητικούς συνεργάτες και καλωσόρισε τους συνέδρους στο περίπτερο της F4E στην εκθεσιακή περιοχή.
Στην εκθεσιακή περιοχή, ένας μεγάλος αριθμός Οργανισμών Μεγάλης Επιστήμης και προμηθευτών παρουσίασε τη δουλειά του και συζήτησε επιχειρηματικά ζητήματα. Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλάμβανε συνεδρίες για κοινές τεχνικές περιοχές στην Μεγάλη Επιστήμη, όπως υπεραγώγιμοι μαγνήτες, διαγνωστικά συστήματα ή ρομποτική. Υπήρξε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογικές μεταφορές, καθώς η F4E παρουσίασε τη νέα Ευρωπαϊκή Αγορά Τεχνολογιών Σύντηξης, αναδεικνύοντας το διασυνοριακό δυναμικό των επιστημονικών επιτευγμάτων και καινοτομιών στη σύντηξη. Μεταξύ των οριζόντιων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ασφάλεια στην κατασκευή, οι στρατηγικές προμηθειών και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προσέλκυσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Παράλληλα, το BSBF 2024 αποτέλεσε μια ευκαιρία για να εορταστεί και να ενθαρρυνθεί ο ρόλος των γυναικών στην επιστήμη. Η πρωτοβουλία Women in Big Science Business Forum (WBSBF), στην οποία συμμετέχει η F4E, απένειμε Βραβείο Αναγνώρισης σε εταιρείες ή οργανισμούς που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη σχεδίων που στοχεύουν στην ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών. Επιπλέον, το δίκτυο ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος που θα προσφέρει σε νεαρές γυναίκες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε διάφορους οργανισμούς Μεγάλης Επιστήμης.
Διαβάστε ακόμη