Η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) απειλεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η άνευ προηγουμένου κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων (data centers), σε συνδυασμό με την αργή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη συνεχιζόμενη λειτουργία μονάδων άνθρακα, έχουν οδηγήσει τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τη μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Αυτό αποτέλεσε σημαντικό θέμα συζήτησης στην Εβδομάδα για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, όπου οι εταιρείες τεχνολογίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η τελευταία έκθεση του BloombergNEF προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιτύχουν μείωση των εκπομπών μόνο κατά 34% έως το 2030, υπολειπόμενες του εθνικού τους στόχου του 50%-52%. Η έλλειψη υποδομών δικτύου αποτελεί σημαντικό περιορισμό για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Η Κίνα επενδύει 800 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα έξι χρόνια για να αντιμετωπίσει την πίεση του ενεργειακού της συστήματος, ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9% έως το 2028.

Το Electric Power Research Institute προβλέπει ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να διπλασιάσουν το μερίδιό τους στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ έως το 2030. Ωστόσο, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, πιστεύει ότι η χώρα μπορεί ακόμη να επιτύχει τους στόχους της για το net zero με τη βοήθεια των επιδοτήσεων του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λένε ότι η παραγωγή πράσινης ενέργειας παρεμποδίζεται από τα μακρά χρονοδιαγράμματα για τα νέα έργα και την έλλειψη σύνδεσης με το δίκτυο. Ο πολλαπλασιασμός των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας για την εξεύρεση πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις αποσύρσεις των ανθρακικών μονάδων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην επιτύχουν ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα έως το 2035 και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνουν στο ενεργειακό μείγμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν έλλειψη δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η έλλειψη σύνδεσης με το δίκτυο και γραμμών μεταφοράς εμποδίζουν την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ζήτηση των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις εκπομπές, εάν δεν επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης αισιοδοξία ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση και την παραγωγικότητα, οδηγώντας σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Οι κατασκευαστές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης όπως η Nvidia πιστεύουν ότι τα μοντέλα που δημιουργούνται από την ΑΙ θα είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν βιώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης υπολογιστικής ισχύος. Επενδύοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των κέντρων δεδομένων και ενσωματώνοντας την ΑΙ με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιήσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.

Διαβάστε ακόμη