Η Fusion for Energy (F4E) παρουσίασε το έργο της για την επίτευξη ενέργειας σύντηξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Οργανισμών της ΕΕ. Με την έναρξη της νέας νομοθετικής περιόδου, η F4E συμμετείχε μαζί με 45 Οργανισμούς και Κοινές Συμπράξεις της ΕΕ, δικτυώθηκε με ευρωβουλευτές και παρουσίασε τον αντίκτυπό τους στη ζωή των πολιτών της ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της, για τρεις ημέρες οι νομοθέτες της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ενημερωτικό περίπτερο της F4E και να ενημερωθούν για την πρόοδο του ITER και τα οφέλη της ανάπτυξης της ενέργειας σύντηξης στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι Διευθυντές των Οργανισμών της ΕΕ συναντήθηκαν με διάφορα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συζήτησαν βασικά ζητήματα για την νομοθετική περίοδο, όπως ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ και οι στρατηγικές προτεραιότητες της νέας Επιτροπής, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των οργανισμών της ΕΕ στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Χρηματοδοτούμενοι από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τοποθετημένοι σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης (η κεντρική έδρα της F4E είναι στη Βαρκελώνη), οι οργανισμοί της ΕΕ αναλαμβάνουν τεχνικά καθήκοντα για διάφορους τομείς πολιτικής, από την ασφάλεια των τροφίμων έως την αλιεία ή τις μεταφορές, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Χάρη στην εξειδίκευση και την εμπειρία τους, υλοποιούν τις προτεραιότητες της ΕΕ και αποτελούν εργαλείο για τους νομοθέτες που διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης.

Η F4E, η οποία είναι υπεύθυνη για την παροχή της ευρωπαϊκής συμβολής στο ITER, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Η ανάπτυξη της ενέργειας σύντηξης βρίσκεται στο σταυροδρόμι της αξιοποίησης μιας αξιόπιστης και βιώσιμης πηγής ενέργειας και της ενίσχυσης της Ευρώπης ως καινοτόμου και ανταγωνιστικής δύναμης στην παγκόσμια οικονομία – δύο θέματα που αναμένεται να παραμείνουν στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο όραμα της F4E υιοθετεί μια στρατηγική, μακροπρόθεσμη προοπτική. Εκτός από το ITER, την Ευρύτερη Προσέγγιση και το DONES, η F4E θα εργαστεί για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας και την καλλιέργεια της γνώσης και των ταλέντων για τη μελλοντική αγορά σύντηξης στην Ευρώπη. Καθώς η ΕΕ αναπτύσσει μια συνολική στρατηγική για τη σύντηξη, η F4E βρίσκεται σε ισχυρή θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον συντονισμό της ευρωπαϊκής πορείας προς την εμπορική σύντηξη.

Διαβάστε ακόμη