Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε καθαρότερες πηγές ενέργειας με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανάγκη για ισχυρά και αποδοτικά δίκτυα για την υποστήριξη αυτής της ανάπτυξης γίνεται όλο και πιο κρίσιμη. Η σημερινή έλλειψη δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη αυτού του ρυθμού ανάπτυξης σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να αρχίσει να πηγαίνει χαμένο. Οι αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις των τομέων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) επιταχύνουν περαιτέρω την ανάγκη επέκτασης των δικτύων, παρέχοντας μια επικερδή ευκαιρία για τις εταιρείες που ασχολούνται με τη μεταφορά και διανομή ενέργειας.

Σχεδόν 3.700 γιγαβάτ νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά την πενταετία έως το 2028 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Στην Ασία, οι εταιρείες αρχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό για να αναπτύξουν τις υποδομές των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα δυναμικότητα, καθώς η ζήτηση από τους τομείς που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) προσφέρει την προοπτική μιας γρήγορης απόδοσης.

Η λειτουργία και η εκπαίδευση των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Η επεξεργασία δεδομένων AI απαιτεί σημαντικά περισσότερη ενέργεια από τις παραδοσιακές δραστηριότητες του κέντρου δεδομένων. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες εκτιμούν ότι τα παραγωγικά συστήματα AI χρησιμοποιούν περίπου 33 φορές περισσότερη ενέργεια από τις μηχανές που εκτελούν λογισμικό συγκεκριμένων εργασιών, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times.

Η επένδυση σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δικαιολογείται ολοένα και περισσότερο λόγω της εγγυημένης ζήτησης. Η Tokyo Electric Power Company Holdings, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, επενδύει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της υποδομής μεταφοράς μέχρι το 2027. Φέτος, εγκαινίασε έναν νέο υποσταθμό στο Inzai, στον νομό Chiba, για να υποστηρίξει την κατασκευή αρκετών κέντρων δεδομένων στην περιοχή, μεταξύ άλλων από την Google και τον ιαπωνικό όμιλο πληροφορικής NEC.

Επίσης, η Hitachi, ένας όμιλος που κατασκευάζει υλικό για ηλεκτρικά δίκτυα και συστήματα κατανομής φορτίου επωφελείται ιδιαίτερα από τις επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Τα πρόσφατα κέρδη της εταιρείας αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις μεταφοράς ενέργειας, με τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το τρίμηνο του Ιουνίου να υπερδιπλασιάζονται σε 1,2 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Hitachi έχουν αυξηθεί κατά 80% φέτος και διαπραγματεύονται σε 26 φορές τα μελλοντικά κέρδη – περίπου τριπλάσια από τα επίπεδα πριν από δύο χρόνια. Μόνο στις ΗΠΑ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συνδέσεων δικτύου αυξήθηκε κατά 30% πέρυσι.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο: καθώς η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, η ενσωμάτωση στο δίκτυο και οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας θα γίνονται όλο και πιο προσοδοφόροι τομείς.

Διαβάστε ακόμη