Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων (data centers) θα βοηθήσει την υπεράκτια αιολική βιομηχανία των ΗΠΑ να βγει από την ύφεση, δήλωσε στο Semafor ο CEO της Ørsted Americas, Ντέιβιντ Χάρντι (David Hardy).

Η Ørsted, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης αιολικών πάρκων στον κόσμο, πέρασε δύσκολες στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια: Η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι καθυστερήσεις αδειοδότησης και άλλες προκλήσεις ανάγκασαν την εταιρεία να εγκαταλείψει δύο μεγάλα έργα στο Νιου Τζέρσεϊ και να εγγράψει πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε απομειώσεις από το 2023, στέλνοντας την τιμή της μετοχής της στο ένα τρίτο της μέγιστης τιμής της το 2021. Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη, δήλωσε ο Χάρντι στην εκδήλωση Nights of Net Zero της Semafor στο Climate Week NYC, καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού για το υλικό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας φαίνεται πιθανό να μείνει πίσω από τη ζήτηση για τα επόμενα αρκετά χρόνια, και η αβεβαιότητα σχετικά με την επιβίωση των φορολογικών πιστώσεων του νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού σε περίπτωση προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ αφήνει επιφυλακτικούς τους επενδυτές του έργου.

Αλλά η ώθηση των ΗΠΑ να ανταγωνιστούν με την Κίνα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) συμβάλλει στη διασφάλιση του μακροπρόθεσμου μέλλοντος της βιομηχανίας καθαρής ενέργειας.

Η έκρηξη της ζήτησης ενέργειας που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα «καυτό» θέμα στην Εβδομάδα για το Κλίμα και η διάθεση της συζήτησης αλλάζει. Νωρίτερα φέτος, όταν η κλίμακα της ενέργειας που θα χρειαστεί για τα κέντρα δεδομένων άρχισε να γίνεται σαφής -προβλέπεται ότι θα φτάσει έως και το 9% της κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ έως το 2030, διπλάσιο του σημερινού ποσοστού- η κοινότητα του κλίματος είχε κυριευτεί από μια αίσθηση πανικού ότι η έξαρση της ΑΙ θα μετατρεπόταν σε εφιάλτη εκπομπών άνθρακα. Αυτό το άγχος μετατρέπεται τώρα σε ενθουσιασμό, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη της ενέργειας όπως ο Χάρντι λένε ότι η Μεγάλη Τεχνολογία θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός και άκρως απαραίτητος σύμμαχος στη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας.

Η συμφωνία Microsoft με Constellation Energy

Οι ηγέτες της τεχνολογίας που θεωρούσαν την ενέργεια δεδομένη, την βλέπουν όλο και περισσότερο ως το μεγαλύτερο ίσως εμπόδιο στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων. Αλλά για μια τόσο πλούσια βιομηχανία, το πλεονέκτημα του να παραμείνει κανείς μπροστά στην Τεχνητή Νοημοσύνη ξεπερνά κατά πολύ το κόστος της κατασκευής ενεργειακής υποδομής. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν την προθυμία και τα μέσα να υλοποιήσουν έργα που δεν θα ήταν ποτέ εφικτά διαφορετικά. Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η πρωτοποριακή συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μεταξύ της Microsoft και της Constellation Energy, σύμφωνα με την οποία η Constellation θα επανεκκινήσει τον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό Three Mile Island στην Πενσυλβάνια και θα πουλήσει όλα τα 835 μεγαβάτ ισχύος του στη Microsoft για 20 χρόνια. Όταν το εργοστάσιο έκλεισε πριν από πέντε χρόνια, η Constellation δεν πίστευε ποτέ ότι θα επέστρεφε, δήλωσε η διευθύντρια στρατηγικής Κάθλιν Μπαρόν (Kathleen Barrón) στην εκδήλωση Nights of Net Zero, σύμφωνα με το Semafor. Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης άλλαξε τους υπολογισμούς και όταν η Constellation άρχισε να διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τη Microsoft, βρήκε έναν πελάτη πρόθυμο να πληρώσει ένα premium για σταθερή καθαρή ενέργεια. Η συμφωνία ήταν τόσο καλή που η Constellation ήταν πρόθυμη να πληρώσει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την επανεκκίνηση του εργοστασίου από την τσέπη της, δήλωσε η Μπαρόν, παρόλο που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να έρθουν τα έσοδα από τη Microsoft. Η τιμή της μετοχής της Constellation έχει αυξηθεί κατά 22% μετά τη συμφωνία.

Η επανεκκίνηση του Three Mile Island δεν θα ωφελήσει τα νοικοκυριά της περιοχής και τους άλλους καταναλωτές ενέργειας. Είναι όμως ένα μοντέλο για το πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί η ζήτηση των κέντρων δεδομένων χωρίς να εξαντληθεί το υπάρχον δίκτυο και χωρίς την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ορυκτών καυσίμων. Οι ευκαιρίες επανεκκίνησης των πυρηνικών εργοστασίων που έχουν τεθεί σε λειτουργία μπορεί να εξαντληθούν. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να επιτευχθεί παρόμοιο αποτέλεσμα χωρίς την κατασκευή νέων μονάδων από την αρχή, μια διαδικασία που θα ήταν αργή και δαπανηρή ακόμη και για τα τεχνολογικά δεδομένα. Οι υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις μπορούν να αναβαθμιστούν οικονομικά με νέο υλικό για να αποσπάσουν περισσότερα ηλεκτρόνια, σύμφωνα με την Μπαρόν. Οι γραμμές μεταφοράς και διανομής, ομοίως, μπορούν να αναβαθμιστούν με υλικό και λογισμικό για την επέκταση της χωρητικότητάς τους, διευκολύνοντας την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπαταριών.

Διαβάστε ακόμη