Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, κατέθεσε την Τετάρτη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των πρακτικών της Microsoft που, σύμφωνα με την Google, είναι αντιανταγωνιστικές και στοχεύουν στο να εγκλωβίσουν τους πελάτες στην πλατφόρμα cloud της Microsoft, Azure. Όπως επισημαίνει το Reuters σε δημοσίευμά του, η Google, της οποίας οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στο cloud computing είναι η Microsoft και η Amazon Web Services, ανέφερε ότι η Microsoft εκμεταλλεύεται το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα Windows Server για να εμποδίσει τον ανταγωνισμό.
Ο Αντιπρόεδρος της Google Cloud, Amit Zavery, δήλωσε σε ενημέρωση ότι η Microsoft επιβάλει στους πελάτες μια επιβάρυνση 400% για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Windows Server σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες cloud computing. Αυτό δεν ισχύει εάν χρησιμοποιούν την Azure. Οι χρήστες ανταγωνιστικών συστημάτων cloud λαμβάνουν επίσης αργότερα και πιο περιορισμένες ενημερώσεις ασφαλείας, πρόσθεσε ο Zavery. Η Google επισήμανε μια μελέτη του 2023 από την οργάνωση υπηρεσιών cloud CISPE, η οποία έδειξε ότι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς πληρώνουν έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως λόγω ποινών για τις άδειες της Microsoft.
Η Microsoft τον Ιούλιο κατέληξε σε συμφωνία ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την επίλυση μιας καταγγελίας κατά των πρακτικών αδειοδότησης του cloud computing από την CISPE, αποφεύγοντας μια έρευνα της ΕΕ. Ωστόσο, η συμφωνία δεν περιλάμβανε την Amazon Web Services (AWS), την Google Cloud Platform και την AliCloud, προκαλώντας κριτική από τις δύο πρώτες εταιρείες. Η Microsoft δήλωσε ότι είχε επιλύσει φιλικά παρόμοιες ανησυχίες που είχαν θέσει ευρωπαίοι πάροχοι cloud, προσθέτοντας ότι η Google ήλπιζε να συνεχίσουν τις νομικές ενέργειες. “Αφού απέτυχε να πείσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αναμένουμε ότι η Google θα αποτύχει παρομοίως να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ανέφερε εκπρόσωπος της Microsoft σε δήλωσή του.
Η Google ανέφερε ότι η Microsoft έχει εγκλωβίσει τους πελάτες στη χρήση της εφαρμογής συνεργασίας Teams, ακόμη και όταν προτιμούν εναλλακτικές λύσεις, και χρησιμοποιεί την ίδια τακτική για την Azure. “Η ώρα για δράση είναι τώρα”, είπε ο Zavery. “Η αγορά cloud θα γίνει ολοένα και πιο περιοριστική αν δεν γίνουν αλλαγές τώρα”. Η Google δήλωσε ότι μόνο η ρυθμιστική παρέμβαση θα μπορούσε να σταματήσει την “εγκλωβιστική τακτική” της Microsoft και να δημιουργήσει ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού για τους αντιπάλους.
“Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει τώρα. Ζητάμε να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα, να βοηθήσει τους πελάτες να αποφασίσουν και να διατηρήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές”, δήλωσε ο Zavery. Η Google ανέφερε ότι το Windows Server και διάφορα προϊόντα της Microsoft κατέχουν μερίδιο αγοράς άνω του 70% στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Για χρόνια, η Microsoft επέτρεπε στα προϊόντα της να λειτουργούν σε οποιοδήποτε υλικό, όπως φορητούς υπολογιστές, αλλά επέβαλε περιορισμούς το 2019 όταν εισήλθε στην αγορά του cloud. Η αγορά cloud computing αναπτύσσεται κατά περίπου 20% ετησίως στην ΕΕ, με πολλές προοπτικές. Μια μελέτη της McKinsey τον Απρίλιο έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν λιγότερο από το ήμισυ των φόρτων εργασίας τους στο cloud.
Διαβάστε ακόμη