Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αυξάνουν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι εταιρείες επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων (data centers), σύμφωνα με την EDP SA, εταιρεία ανάπτυξης αιολικών πάρκων και έργων ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που αυτό που βλέπετε είναι ότι ορισμένες από αυτές τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας απλώς εγγράφονται σε όσο μεγαλύτερη προσφορά μπορούν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μιγκέλ Στίλγουελ ντ’ Αντράντε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Είτε πρόκειται για αιολική είτε για ηλιακή ενέργεια, πρέπει να είναι έτοιμη να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το φυσικό αέριο είναι επίσης κάτι που συζητείται πολύ έντονα».

Τα κέντρα δεδομένων έχουν υψηλές ανάγκες σε ενέργεια και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft Corp. έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για καθαρή ενέργεια. Η EDP με έδρα τη Λισαβόνα έχει υπογράψει συμβάσεις για την πώληση ενέργειας από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εταιρείες όπως η Microsoft.

Για την πορτογαλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, η άποψη για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος δανεισμού έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες. Τον Μάιο, η EDP μείωσε τον στόχο της για την προσθήκη δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά το ένα τέταρτο σε περίπου 3 γιγαβάτ ετησίως την περίοδο 2024-2026, επικαλούμενη τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τα υψηλότερα επιτόκια.

«Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί», δήλωσε ο ντ’ Αντράντε. «Η ζήτηση φαίνεται να είναι πραγματικά ραγδαία αυξανόμενη, σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη και τις ανάγκες των κέντρων δεδομένων. Τα επιτόκια πέφτουν, αυτό είναι προφανώς πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση πολύ υψηλής έντασης κεφαλαίου όπως η δική μας. Έτσι, σε γενικές γραμμές, το κλίμα στην αγορά σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει σίγουρα βελτιωθεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους».

Ενώ στο παρελθόν η EDP ανταγωνιζόταν πολλούς άλλους στις διαδικασίες υποβολής προσφορών, τώρα έρχεται σε επαφή με εταιρείες που επιθυμούν να αγοράσουν την παραγωγή από τα έργα της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Διαβάστε ακόμη