Ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers της Σουηδίας ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή νέα τεχνολογία μπαταριών που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, από τα ηλεκτρονικά μέχρι τις μεταφορές. Η «ισχυρότερη μπαταρία του κόσμου», κατασκευασμένη από ίνες άνθρακα, είναι ταυτόχρονα ελαφριά και ανθεκτική, καθιστώντας την ιδανική για εφαρμογές όπου η δομική ακεραιότητα και η αποθήκευση ενέργειας είναι κρίσιμες.

Η δομική μπαταρία, η οποία είναι τόσο άκαμπτη όσο το αλουμίνιο και αρκετά πυκνή σε ενέργεια για εμπορική χρήση, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μπαταρίες, σύμφωνα με το euronews. Οι μοναδικές ιδιότητές της επιτρέπουν την ενσωμάτωσή της στο σχεδιασμό ενός οχήματος, μειώνοντας το βάρος και αυξάνοντας την εμβέλεια, απαιτώντας ταυτόχρονα λιγότερη ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την ηλεκτροκίνηση στην αεροπορία, όπου η εξισορρόπηση της ενεργειακής πυκνότητας με το βάρος αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Η ερευνητική ομάδα του Chalmers εργάζεται πάνω στις δομικές μπαταρίες εδώ και αρκετά χρόνια, με αξιοσημείωτες ανακαλύψεις το 2018 και το 2021. Η τελευταία εξέλιξη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advanced Materials, παρουσιάζει μια μπαταρία με ενεργειακή πυκνότητα 30 Wh/kg, μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δομική μπαταρία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες εφαρμογές, όπως

  • Ηλεκτρονικά: Κινητά τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές που έχουν το μισό βάρος των σημερινών μοντέλων.
  • Μεταφορές: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αυτονομία έως και 70% με μία μόνο φόρτιση, καθώς και αεροπλάνα και πλοία που θα τροφοδοτούνται από δομικές μπαταρίες.
  • Άλλες βιομηχανίες: Εξαρτήματα όπως τα ηλεκτρονικά σε αυτοκίνητα ή αεροπλάνα θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται από δομικές μπαταρίες.

Παρόλο που πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά προτού οι δομικές μπαταρίες εμπορευματοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα, η ερευνητική ομάδα του Chalmers είναι πεπεισμένη ότι η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Συνδυάζοντας την αποθήκευση ενέργειας και τις δυνατότητες αντοχής φορτίου σε ένα μόνο υλικό, οι δομικές μπαταρίες προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη λύση στις προκλήσεις της κατανάλωσης ενέργειας και της βιωσιμότητας.

Διαβάστε ακόμη