H start-up nvisionist ήταν μία από τις νικήτριες των φετινών BITE Awards, αποσπώντας 2 βραβεία για το nvFirePro, το προηγμένο σύστημα πυροπροστασίας που προσφέρει δυνατότητα ειδοποίησης των αρχών για εστίες πυρκαγιών σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα. Τα BITE Awards αποτελούν εδώ και 13 χρόνια τον πιο σημαντικό θεσμό επιβράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες επαγγελματίες του κλάδου ΤΠΕ (ICT) και αναδεικνύοντας καινοτόμα projects ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλες τις αγορές. Στη φετινή διοργάνωση, η nvisionist κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε δεκάδες υποψήφια έργα, κερδίζοντας 2 σημαντικά βραβεία με το καινοτόμο nvFirePro: βραβείο GOLD στην κατηγορία «Εισαγωγή Νέου Καινοτόμου Προϊόντος / Υπηρεσίας» και βραβείο BRONZE στην κατηγορία «Εφαρμογές / Υπηρεσίες για τη Δημόσια Διοίκηση».

Τα τελευταία χρόνια, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, έχουν γίνει πιο εμφανείς από ποτέ, με την εμφάνιση επικίνδυνων φαινομένων όπως οι mega-fires, να απειλούν όχι μόνο τον φυσικό μας πλούτο, αλλά και ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατες συνέπειες έως το 2060, με βασικότερη την αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών. Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που απασχολεί και την παγκόσμια κοινότητα, έρχεται να δώσει λύση το nvFirePro.

Το nvFirePro αποτελεί πρωτοπορία και ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά των πυρκαγιών και της καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος. Η διεθνώς βραβευμένη ελληνική start-up nvisionist έχει επιστρατεύσει την πολυετή εμπειρία της στην τεχνολογική καινοτομία, αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Edge AI, Computer Vision) και μηχανικής μάθησης (Machine Learning) για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών. Πρόκειται για μία ελληνική καινοτομία διεθνούς βεληνεκούς, με άμεση εφαρμογή και πολυπεπίπεδες περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Ο κ. Βασίλης Ορφανός, Special Advisor της nvisionist, κατά την παραλαβή των βραβείων δήλωσε: «Αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι που η nvisionist επιβραβεύεται για μία ακόμη φορά για την καινοτομία της και την αδιάκοπη προσπάθειά της να αναδειχθεί ως ένας σημαντικός σύμμαχος στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Η διπλή βράβευση του nvFirePro αποδεικνύει περίτρανα ότι απαντάει σε μία πραγματική ανάγκη και έναν υπαρκτό κίνδυνο. Όπως είδαμε φέτος το καλοκαίρι -και όχι μόνο- η κλιματική κρίση είναι εδώ, με επικίνδυνα φαινόμενα, όπως οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και καταστροφικές συνέπειες για όλους. Με την παγκόσμια καινοτομία του nvFirePro, αξιοποιούμε για πρώτη φορά την αιχμή της τεχνολογίας, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας από το καταστροφικό φαινόμενο των πυρκαγιών».

Το nvFirePro είναι ένα πλήρως αυτόνομο ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά σύστημα πυρανίχνευσης που αναπτύχθηκε από την nvisionist. Χρησιμοποιεί θερμικούς και οπτικούς αισθητήρες για να ανιχνεύει εγκαίρως φωτιές σε αστικό, ημιαστικό ή και δασικό περιβάλλον τη στιγμή ακριβώς που εκδηλώνονται, αποστέλλοντας τις ανιχνεύσεις και όλες τις σχετικές πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει σε πραγματικό χρόνο μέσω live video με γεωεντοπισμό «geotag», σε κάθε κέντρο διαχείρισης αρμόδιο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών από τοπικά, περιφερειακά, κεντρικά, έως και κινητά κέντρα διαχείρισης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Έτσι, όλοι οι φορείς, από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, έως την Πολιτική Προστασία, τις Περιφερειακές, τις Δημοτικές Αρχές και τις Εθελοντικές Ομάδες, είναι ανά πάσα στιγμή, live, ενήμεροι για κάθε συμβάν με το που έχει εκδηλωθεί. Μάλιστα, το nvFirePro διαθέτει τη δυνατότητα να ανιχνεύει κάθε εστία πυρκαγιάς και να στέλνει άμεσα ειδοποίηση στις αρχές σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα, ταυτόχρονα σε έως και 100 κέντρα/σταθμούς ενημέρωσης, παρέχοντας ζωντανή ενημέρωση και εικόνα σε όλα τα εμπλεκόμενη μέρη και φορείς για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επικίνδυνων αυτών φαινομένων.

Η τεχνογνωσία και η καινοτομία που χαρακτηρίζουν την nvisionist, δίνουν στο nvFirePro ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: πρόκειται για ένα σύστημα εξ ολοκλήρου αυτόνομο σε ενέργεια, επικοινωνίες και ασφάλεια. Διαθέτοντας φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτρια, ηλεκτρογεννήτρια και μπαταρίες, το σύστημα nvFirePro εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του σε περιοχές χωρίς καμία πρόσβαση σε υποδομές όπως ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες. Στα σημεία εποπτείας, ιδιαίτερα σε χώρες με το ανάγλυφο της Ελλάδος, συνήθως δεν υπάρχουν υποδομές. Η ενεργειακή και επικοινωνιακή του αυτάρκεια, του δίνει τη δυνατότητα να καταγράφει τα πάντα 24 ώρες την ημέρα, κάθε ημέρα του χρόνου, αποκλείοντας το οποιοδήποτε κενό στην παρακολούθηση του εκάστοτε εποπτευόμενου χώρου. Ταυτόχρονα, το σύστημα τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (Edge AI) που διαθέτει, αποφασίζει αυτόματα για τα σημαντικά γεγονότα, ώστε να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ενημέρωσης των αρχών αυτοματοποιημένα, εξοικονομώντας χρόνo στην επικοινωνία και ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Η nvisionist, βραβευμένη συνολικά με 20 βραβεία καινοτομίας και τεχνολογίας σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, που απέσπασε και για το διεθνώς καινοτόμο και πρωτοποριακό της σύστημα nvbird®️ το οποίο αποτρέπει τη σύγκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες, μέσα διακρίσεις που έχει λάβει από σημαντικούς φορείς, αλλά και συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίου επιπέδου, έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο διεθνώς για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς και για την ανάπτυξη έργων πληροφορικής (ICT) υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών. Με το προηγμένο σύστημα πυρανίχνευσης nvFirePro, προσθέτει μία ακόμη καινοτομία στο portfolio της και στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το σύστημα πυροπροστασίας nvFirePro εδώ.

Διαβάστε ακόμη