Στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση, η τεχνολογία, η ψηφιοποίηση και η καινοτομία συμβάλλουν καθοριστικά στη συντήρηση και λειτουργία των έργων ΑΠΕ. Η συντήρηση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις, καθώς πρόκειται για μεγάλης κλίμακας έργα τοποθετημένα σε απομακρυσμένες και συχνά δυσπρόσιτες περιοχές. Η Principia εφαρμόζει καινοτόμες λύσεις στη διαδικασία ελέγχου και συντήρησης των πάρκων της, που εξασφαλίζουν την καλή τους λειτουργία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, μία από τις τεχνολογικές καινοτομίες που χρησιμοποιεί είναι τα έξυπνα γυαλιά, ένα εργαλείο εξοπλισμένο με επαυξημένη πραγματικότητα, που ενσωματώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει την επικοινωνία χωρίς τη χρήση χεριών. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν στους τεχνικούς της να εκτελούν διαγνώσεις, να χρησιμοποιούν τεχνική υποστήριξη από απόσταση και να βελτιώνουν την απόδοση του έργου.

Σε φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, η ταχεία και ακριβής ανίχνευση μιας βλάβης είναι πολύ σημαντική για την ελαχιστοποίηση του χρόνου ακινησίας και την μεγιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας. Για παράδειγμα, σε ένα αιολικό έργο, τα έξυπνα γυαλιά μπορούν να βοηθήσουν τους τεχνικούς της Principia να εντοπίσουν μηχανικά προβλήματα στις ανεμογεννήτριες, όπως φθορές στις λεπίδες ή προβλήματα στο γρανάζι, χρησιμοποιώντας δεδομένα αισθητήρων και θερμική απεικόνιση. Παράλληλα, τα έξυπνα γυαλιά επιτρέπουν στους τεχνικούς της να συνεργάζονται από απόσταση με ειδικούς από οποιοδήποτε μέρος, βελτιώνοντας σημαντικά τους χρόνους ανταπόκρισης και επιτρέποντας την ταχύτερη επισκευή ζημιών.

Τα έξυπνα γυαλιά μπορούν επίσης να βοηθήσουν το τεχνικό προσωπικό της Principia στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης, υποστηρίζοντας τις συνθήκες ασφάλειας. Για παράδειγμα, τα έξυπνα γυαλιά μπορούν να εμφανίσουν προειδοποιήσεις για την τάση, τις καιρικές συνθήκες ή οποιουσδήποτε λειτουργικούς κινδύνους σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τους τεχνικούς της να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να αποφύγουν επικίνδυνες καταστάσεις. Στα αιολικά έργα, όπου οι τεχνικοί συχνά εργάζονται σε υψηλότερα επίπεδα, η πραγματικής χρόνου επικοινωνία και η πρόσβαση στα πρωτόκολλα ασφαλείας μέσω των έξυπνων γυαλιών ενισχύουν τη γενική ασφάλεια.

Η Principia χρησιμοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες που διευκολύνουν την επίβλεψη των έργων της και εξασφαλίζουν την καλή τους λειτουργία. Έχει επιπλέον την πιο καινοτόμη και προηγμένη Αίθουσα Ελέγχου και Παρακολούθησης στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση και την απομακρυσμένη διαχείριση των έργων της. Μέσω της Αίθουσας Ελέγχου και Παρακολούθησης, οι μηχανικοί της και οι αναλυτές δεδομένων της Principia μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα τα έργα καθώς και να αναγνωρίζουν και να αποκαθιστούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να συμβεί, 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο.

Διαβάστε ακόμη