Οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί μείωσαν στο μισό τις εκπομπές των επιχειρηματικών πτήσεων το 2023 σε σύγκριση με το 2019, αλλά εταιρείες όπως η Apple και η μητρική Alphabet της Google υστερούν, με κίνδυνο να επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, αναφέρει σε έκθεσή της μια ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες.

Τα επαγγελματικά ταξίδια προσέγγισαν πέρυσι τα προπανδημικά επίπεδα, αλλά έμειναν πίσω από τα ταξίδια αναψυχής, καθώς οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και η βραδύτερη ανάκαμψη σε βασικές αγορές εμπόδισαν την πλήρη ανάκαμψη.

Οι εκπομπές από τις εταιρικές πτήσεις 26 μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που αναλύθηκαν από το Travel Smart, μια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Transport & Environment (T&E), μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 49% το 2023, όπως διαπιστώθηκε.

Ενώ αυτό δείχνει ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται στο σωστό δρόμο, μόνο επτά έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί ο αριθμός των επαγγελματικών πτήσεων υπό έλεγχο, δήλωσε η T&E.

Η Alphabet, η οποία δεν έχει θέσει στόχο για τη μείωση των εκπομπών, και η Apple, η οποία έθεσε έναν ευρύτερο στόχο, σέρνονται σιγά-σιγά προς τα επίπεδα του 2019, δήλωσε η T&E.

Οι δύο αυτές εταιρείες ήταν μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων, με μειώσεις στις εκπομπές των εταιρικών ταξιδιών κατά μόλις 23% και 31% το 2023, αντίστοιχα.

Η Microsoft , η IBM και η SAP, παρά τις σημαντικές περικοπές, κινδυνεύουν επίσης, καθώς είναι μεταξύ των εταιρειών που πετούν περισσότερο χωρίς να έχουν θέσει στόχους μείωσης, δήλωσε η T&E.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις επιδόσεις της, η Apple δήλωσε ότι έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερο από 55% από το 2015, στο πλαίσιο του στόχου της να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη