Μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται σε λίγο καιρό αλλαγή παρόχου στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφερε ο υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο 2024 να καταργήσουμε τον τρόπο που συλλέγουν τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά οι πολίτες, πλέον δεν χρειάζεται ούτε καν να τα συλλέγουμε ψηφιακά, με την άδειά μας πλέον θα τα συλλέγει το σύστημα ψηφιακά αφού τα δεδομένα υπάρχουν, απλουστεύουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα», σημείωσε.

Επί της ουσίας στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η επέκταση της εφαρμογής gov.grWallet ώστε να μπορούν με ελάχιστες κινήσεις οι πολίτες να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία τους για την εγγραφή του παιδιού τους στον παιδικό σταθμό αλλά και να μπορούν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή και τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Από τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή θα λειτουργεί για τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος ενώ ήδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλιση οχημάτων.

Ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, αν. καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αρχής κυρίως στον κλάδο της ενέργειας και επισήμανε ότι έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια οκτώ εργαλεία για τους καταναλωτές (που αφορούν -μεταξύ άλλων- τα παράπονα, τις συγκρίσεις τιμολογίων, την ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά.) αλλά και έξι εργαλεία για την αγορά ενέργειας (στα οποία περιλαμβάνονται το ενεργειακό ισοζύγιο, το πλεόνασμα ενέργειας κ.ά.).

Στη μάχη έχουν πέσει μερικές ακόμα υπηρεσίες με στόχο τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία των καταναλωτών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα:

1. Ψηφιακές Υπηρεσίες προς Καταναλωτές Ενέργειας

  • Εργαλείο Παραπόνων και Ενημέρωσης (my.rae.gr): Επιτρέπει στους καταναλωτές να υποβάλλουν παράπονα προς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς και διαχειριστές δικτύων.
  • Ενεργειακός Διαμεσολαβητής: Δωρεάν επίλυση αστικών διαφορών με προμηθευτές ενέργειας και διαχειριστές δικτύων διανομής.
  • Εργαλείο Συγκέντρωσης Τιμολογίων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (invoices.rae.gr): Καταγράφει τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών (energycost.gr): Σύγκριση τιμών προμηθευτών ενέργειας.
    Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών για Ηλεκτροκίνηση (chargingcost.rae.gr): Σύγκριση τιμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Εργαλείο Υπολογισμού Κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας (electricitycostcalculator.gr): Εκτίμηση κατανάλωσης και κόστους χρήσης οικιακών συσκευών.
  • Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας (buildingenergysaving.gr): Παροχή πληροφοριών για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
    Πλατφόρμα Ανώνυμων Καταγγελιών (energy-whistleblowing.gr): Υποβολή ανώνυμων καταγγελιών για παραβάσεις στην ενεργειακή αγορά (λειτουργεί από το 2024).
  • Βάση Δεδομένων Τιμολόγησης Λιανικής: Συγκέντρωση δεδομένων για την τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο όλων των λογαριασμών από προμηθευτές.

2. Συμπληρωματικές Υπηρεσίες

  • Αναφορές Λιανικής Αγοράς Ενέργειας και Φυσικού Αερίου: Λεπτομερείς αναφορές για την παρακολούθηση της λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Αναπτύξεις και Αυτοματισμοί για τη Ρύθμιση της Αγοράς με τη χρήση AI: Διερεύνηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στις αποφάσεις και πράξεις της ΡΑΑΕΥ.

3. Υπό Ανάπτυξη Υπηρεσίες

  • Υπηρεσία Μίας Στάσης για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση στα Κτίρια (BEEM): Ένα κεντρικό σημείο πρόσβασης για υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Εικονικός Τόπος για τους Καταναλωτές: Ένα σύνολο ψηφιακών υπηρεσιών που θα επεκταθεί σταδιακά σε τομείς αποβλήτων και υδάτων.
  • Ανώνυμες Καταγγελίες και Εξασφάλιση Δημοσίου Συμφέροντος: Σύντομα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα energy-whistleblowing.gr, που θα δίνει τη δυνατότητα υποβολής ανώνυμων καταγγελιών.

Διαβάστε ακόμη