Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Μια νέα έκθεση αποκάλυψε ότι η ετήσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για το ChatGPT, ένα από τα μεγαλύτερα λεγόμενα γλωσσικά μοντέλα, θα μπορούσε να φορτίσει το 95% των ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να τροφοδοτήσει τη Φινλανδία ή το Βέλγιο για μια ολόκληρη ημέρα.

Από την έναρξή του πριν από σχεδόν δύο χρόνια, το ChatGPT της OpenAI κέρδισε γρήγορα την προσοχή του κοινού, συγκεντρώνοντας περίπου 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες μέσα σε μόλις δύο μήνες. Ωστόσο, ενώ οι δυνατότητές του, από τη σύνταξη δοκιμίων μέχρι την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων και τη συγγραφή κώδικα, είναι εντυπωσιακές, συνοδεύονται από ένα βαρύ ενεργειακό κόστος, γράφει η BestBrokers σε νέα έκθεση.

Κάθε ερώτημα ChatGPT καταναλώνει περίπου 2,9 Wh ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από μια τυπική αναζήτηση στο Google!

Η κατανάλωση ενέργειας εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, όπως το μήκος του ερωτήματος, τον αριθμό των χρηστών και το πόσο αποτελεσματικά εκτελείται το μοντέλο.

Κάθε ερώτημα ChatGPT κοστίζει 0,04 σεντς

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η ομάδα της εταιρείας υπολόγισε κατά προσέγγιση τη συνολική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για τη δημιουργία των απαντήσεων. Η ChatGPT καταναλώνει 226,8 GWh κάθε χρόνο για την επεξεργασία 78 δισεκατομμυρίων προτροπών. Αυτό είναι αρκετό για την πλήρη φόρτιση περίπου 3,13 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων, το καθένα με μέση χωρητικότητα μπαταρίας 72,4 kWh, σύμφωνα με την παρουσίαση. Αυτό θα αντιστοιχούσε στο 95% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους των ΗΠΑ στο τέλος του 2023.

Με άλλους όρους, τόση ηλεκτρική ενέργεια, για το χειρισμό αιτημάτων, θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει 21.602 σπίτια στη χώρα για ένα ολόκληρο έτος ή το 0,02% του συνόλου. Το κόστος της ετήσιας κατανάλωσης ανέρχεται σε 29,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ή λίγο κάτω από 0,04 σεντς ανά ερώτημα.

Η ενέργεια που χρησιμοποιεί το ChatGPT σε ένα χρόνο για να απαντήσει σε ερωτήσεις θα μπορούσε επίσης να φορτίσει 47,9 εκατομμύρια iPhones 15 κάθε μέρα για έναν ολόκληρο χρόνο, το καθένα με χωρητικότητα μπαταρίας 13 Wh.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το εν λόγω μεγάλο γλωσσικό μοντέλο χρησιμοποιεί 621,4 MWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα για να χειριστεί πάνω από 200 εκατομμύρια ερωτήματα χρηστών.

Η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ή LLM είναι επίσης μια εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία. Το μοντέλο AI μαθαίνει αναλύοντας μεγάλες ποσότητες δεδομένων και παραδειγμάτων. Μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως αρκετούς μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι CPU και οι GPU, τα ηλεκτρονικά τσιπ που έχουν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται μεγάλα σύνολα δεδομένων, λειτουργούν ασταμάτητα, καταναλώνοντας σημαντικά ποσά ενέργειας.

Για παράδειγμα, η εκπαίδευση του GPT-3 της OpenAI, με 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους, διήρκεσε περίπου 34 ημέρες και κατανάλωσε περίπου 1,3 GWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθώς όμως τα μοντέλα εξελίσσονται και γίνονται πιο πολύπλοκα, αυξάνεται και η ενεργειακή τους ζήτηση. Η εκπαίδευση του μοντέλου GPT-4, με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο παραμέτρους, κατανάλωσε περίπου 62,3 GWh ηλεκτρικής ενέργειας σε διάστημα 100 ημερών.

Διαβάστε ακόμη