Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται συνήθως στα smartphones, υποβαθμίζονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου και με τους επαναλαμβανόμενους κύκλους φόρτισης. Αυτή η υποβάθμιση οδηγεί σε μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας, πράγμα που σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας δεν θα κρατάει τη φόρτιση όσο παλιά. Παράγοντες όπως οι ακραίες θερμοκρασίες και οι συχνές φορτίσεις μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Μερικά συνήθη tips για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση της μπαταρίας, είναι να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης, να περιορίσετε τις ανανεώσεις εφαρμογών στο παρασκήνιο και να απενεργοποιήσετε περιττές λειτουργίες όπως Wi-Fi, Bluetooth ή υπηρεσίες εντοπισμού θέσης όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε να φορτίζετε το τηλέφωνό σας στο 100% και να το αφήνετε στην πρίζα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα σύγχρονα τηλέφωνα διαθέτουν συχνά βελτιστοποιημένες λειτουργίες φόρτισης που αποτρέπουν την υπερβολική φόρτιση.

Επιπλέον, τόσο η Apple όσο και η Google περιλαμβάνουν μια λειτουργία που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας με ένα πάτημα: τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας του iOS ή την εξοικονόμηση μπαταρίας του Android. (Η ονομασία διαφέρει στις συσκευές Android- για παράδειγμα, ορισμένα τηλέφωνα Samsung Galaxy μπορεί να την αποκαλούν «Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας»).

Όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη, το εικονίδιο της μπαταρίας γίνεται κίτρινο, καθώς η λειτουργία μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης, διακόπτει ορισμένες δραστηριότητες δικτύου (όπως το online backup φωτογραφιών) και περιορίζει τις ενέργειες εφαρμογών, όπως η ανάκτηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αυτόματες λήψεις και άλλες. Μπορεί επίσης να μειωθεί η ταχύτητα του επεξεργαστή, με αποτέλεσμα το τηλέφωνο να λειτουργεί πιο αργά.

Άλλος ένας τρόπος για να αντέξει λίγο παραπάνω η μπαταρία του κινητού είναι να διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο, καθώς οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν βελτιώσεις επιδόσεων και διορθώσεις σφαλμάτων που μπορούν να ωφελήσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Είναι γεγονός ότι οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της μπαταρίας, γι’ αυτό αποφύγετε να εκθέτετε το τηλέφωνό σας σε υπερβολική ζέστη ή κρύο.

Πολύ σημαντικό, είναι, επίσης, να αξιολογήσετε τις συνήθειες χρήσης σας και να εντοπίσετε τους τομείς στους οποίους μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε συχνά ροή βίντεο ή παιχνίδια, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης εξωτερικών ηχείων ή ακουστικών για εξοικονόμηση μπαταρίας.

Μπορείτε, τέλος, σε περίπτωση που η μπαταρία σας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και το τηλέφωνό σας εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση, να αντικαταστήσετε τη μπαταρία, αφότου ενημερωθείτε από τον κατασκευαστή ή τα εξουσιοδοτημένα κέντρα επισκευής για λεπτομέρειες.

Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας και να απολαμβάνετε μια πιο αξιόπιστη συσκευή.

Διαβάστε ακόμη