Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι ανθρακωρύχοι bitcoin, καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τη συρρικνούμενη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τα ταχέως αναπτυσσόμενα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού νέφους.
Αυτά τα κέντρα δεδομένων οδηγούν την ταχύτερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ από την αρχή της χιλιετίας, ξεπερνώντας τις επεκτάσεις του δικτύου και αφήνοντας γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon και η Microsoft, να αναζητούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, ορισμένοι ανθρακωρύχοι επωφελούνται από τη μίσθωση ή την πώληση της υποδομής τους συνδεδεμένης με την ενέργεια σε εταιρείες τεχνολογίας, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να παραμείνουν λειτουργικοί
Οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon και η Microsoft επιδιώκουν επιθετικά περιουσιακά στοιχεία ενέργειας για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των κέντρων δεδομένων τους. Το Ινστιτούτο Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας προβλέπει ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να καταναλώσουν έως και το 9% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις ΗΠΑ έως το 2030, υπερβαίνοντας σημαντικά την τρέχουσα κατανάλωσή τους. Αυτή η έκρηξη της ζήτησης υπερβαίνει τις επεκτάσεις του δικτύου, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό τοπίο για τους ενεργειακούς πόρους.
Οι ανθρακωρύχοι κρυπτονομισμάτων, που παραδοσιακά ήταν σημαντικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, εξερευνούν τώρα νέες ευκαιρίες για να κερδοσκοπήσουν από τα περιουσιακά στοιχεία ενέργειας τους. Ορισμένοι ανθρακωρύχοι μισθώνουν ή πωλούν τις εγκαταστάσεις τους σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και cloud computing, ενώ άλλοι αναδιοργανώνουν τις επιχειρήσεις τους για να επικεντρωθούν σε αυτούς τους τομείς. Η μετάβαση από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε AI ή cloud computing μπορεί να είναι περίπλοκη και δαπανηρή, απαιτώντας σημαντικές αναβαθμίσεις υποδομών και επενδύσεις.
Ο ανταγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία ενέργειας έχει εντατικοποιηθεί καθώς τα κέντρα δεδομένων AI γίνονται μεγαλύτερα και πιο πολυάριθμα. Οι υπερμεγέθης, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, είναι πρόθυμες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη παροχή ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων τους. Αυτός ο ανταγωνισμός ασκεί πίεση στους ανθρακωρύχους κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι ενδέχεται να μην διαθέτουν τους ίδιους οικονομικούς πόρους ή την ικανότητα να ανταγωνιστούν τους υπερμεγέθης.
Διαβάστε ακόμη