Συνεχείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες χρειάζεται ο κόσμος για να μεταβεί σε ένα πιο πράσινο μέλλον με μειωμένες εκπομπές CO2, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ExxonMobil.

Η ραγδαία αύξηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα – η οποία προβλέπεται να τετραπλασιαστεί έως το 2050 – θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της λύσης. Ωστόσο, μόνο οι εμπορικές μεταφορές και η βιομηχανική δραστηριότητα θα ευθύνονται για το ήμισυ σχεδόν των παγκόσμιων εκπομπών το 2050, τομείς που η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να διαδραματίσουν περιορισμένο ρόλο.

Οι νέες τεχνολογίες

Η μείωση των εκπομπών στους «δύσκολα απεξαρτώμενους από τον άνθρακα» τομείς, όπως η αεροπορία, το τσιμέντο, ο χάλυβας και άλλοι με μοναδικές ενεργειακές ανάγκες, θα απαιτήσει από τον κόσμο να βασιστεί στην επέκταση των βιοκαυσίμων, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και το υδρογόνο, μεταξύ άλλων τεχνολογιών.

Για να διατηρηθεί το κόστος, η αξιοπιστία και τα πλεονεκτήματα των υποδομών του σημερινού ενεργειακού συστήματος και να συμβαδίσει με τη ζήτηση, ο κόσμος θα χρειαστεί να αναπτύξει λύσεις όπως:

  • Υδρογόνο: Ένα καύσιμο που, όταν καίγεται, παράγει μόνο νερό ως παραπροϊόν. Ένας βασικός τρόπος για την παραγωγή υδρογόνου σχεδόν χωρίς άνθρακα (με απομάκρυνση του ~98% του CO₂) είναι η μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και CO₂ – το υδρογόνο χρησιμοποιείται ως καύσιμο, ενώ το CO₂ συλλέγεται και αποθηκεύεται. Η μέθοδος αυτή υποστηρίζεται στο πλαίσιο του νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).
  • Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα: Μια αποδεδειγμένη και ασφαλής τεχνολογία που μειώνει τις εκπομπές από την κατασκευή και την παραγωγή ενέργειας. Οι εκπομπές CO₂ συλλέγονται, μεταφέρονται με αγωγό σε κατάλληλους γεωλογικούς σχηματισμούς και αποθηκεύονται μόνιμα βαθιά στο υπέδαφος. Η τεχνολογία αυτή έχει εγκριθεί από την EPA των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Βιοκαύσιμα: Μια εναλλακτική λύση χαμηλότερων εκπομπών σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις εμπορικές μεταφορές. Η καλλιέργεια των φυτών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση του CO₂ που παράγεται κατά την καύση των βιοκαυσίμων, με αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όταν χρησιμοποιούνται αντί για καύσιμο ντίζελ.

Η έκθεση της Exxon καταλήγει με την πεποίθηση ότι ο κόσμος έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη της ενέργειας, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλες οι πηγές ενέργειας θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παρουσιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη και τον άνθρακα να αντιμετωπίζει την πιο απότομη μείωση. Ωστόσο, παρά την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Για να επιταχυνθεί η υιοθέτηση τεχνολογιών με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι παράγοντες της αγοράς πρέπει να συνεργαστούν παράλληλα.

Διαβάστε ακόμη