Οι τεχνολογικές εταιρείες που ηγούνται της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αντιμετωπίζουν επικρίσεις για την απόκρυψη του πραγματικού περιβαλλοντικού κόστους της ταχέως αυξανόμενης ενεργειακής τους κατανάλωσης. Μια ανάλυση του Bloomberg Green αποκαλύπτει μια αναντιστοιχία μεταξύ των αναφερόμενων αποτυπωμάτων άνθρακα και της πραγματικότητας, με εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η Meta να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αδέσμευτα πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας (RECs) για να μειώσουν τεχνητά τις εκπομπές τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι εταιρείες αυτές αναφέρουν ότι επιτυγχάνουν ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα μέσω υψηλών ποσοστών χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο αριθμός αυτός συχνά περιλαμβάνει αδέσμευτα REC. Σε αντίθεση με τις άμεσες συμφωνίες αγοράς ενέργειας με παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, τα αδέσμευτα REC δεν εγγυώνται πρόσθετη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ουσιαστικά επιτρέπουν στις εταιρείες να διεκδικούν μειώσεις εκπομπών από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και αν η πηγή ενέργειας παραμένει αμετάβλητη, ενδεχομένως ακόμη και μια μονάδα ορυκτών καυσίμων.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η εκτεταμένη χρήση των αδέσμευτων REC παραπλανά τους καταναλωτές και τους επενδυτές. Οι πρακτικές αυτές παραποιούν το πραγματικό αποτύπωμα άνθρακα της ανάπτυξης και της ανάπτυξης της ΑΙ, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την προώθηση της πραγματικής βιωσιμότητας στον κλάδο. Εταιρείες όπως η Google, η οποία απέσυρε σταδιακά τα αδέσμευτα RECs πριν από χρόνια, υπογραμμίζουν την ανάγκη για βελτιωμένες μεθόδους λογιστικής καταγραφής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα διογκωμένα στοιχεία χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δίνουν μια ανακριβή εικόνα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΙ. Δημιουργεί ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα, όπου η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ΑΙ συμπίπτει με λανθασμένες αναφερόμενες εκπομπές από την ανάπτυξή τους. Αυτό μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές και τους επενδυτές που ανησυχούν όλο και περισσότερο για το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα.

Επιπλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βασίζονται συχνά σε αυτά τα στοιχεία όταν λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Η ανακριβής αναφορά δημιουργεί μια κατάσταση όπου οι «πράσινες» εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να μην είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όσο διαφημίζονται.

Διαβάστε ακόμη