Εμπνευσμένος από το φουτουριστικό όραμα των φακών επαφής με προηγμένες δυνατότητες που παρουσιάστηκε στην ταινία “Mission Impossible”, ο επιστήμονας Λι Σέοκ Γου ξεκίνησε μια πρωτοποριακή προσπάθεια. Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των μπαταριών στην τροφοδοσία τέτοιων συσκευών, αξιοποίησε την τεχνογνωσία του στα εξαρτήματα μπαταριών για να αναπτύξει μια επαναστατική λύση. Η πρόκληση ήταν τεράστια: η δημιουργία μιας μπαταρίας απίστευτα λεπτής και αρκετά εύκαμπτης ώστε να χωράει μέσα στα όρια ενός φακού επαφής χωρίς να προκαλεί δυσφορία.

Ο Λι και η ομάδα του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang δημιούργησαν μια μπαταρία με πάχος μόλις 0,2 χιλιοστά, δηλαδή περίπου διπλάσιο από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Αυτό το αξιοσημείωτο κατόρθωμα επιτεύχθηκε με τη χρήση ενός βιοσυμβατού αλατούχου διαλύματος ως πηγή ενέργειας, εξαλείφοντας την ανάγκη για δυνητικά επικίνδυνα υλικά που συναντώνται στις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί μέσω ενός συμβατικού καλωδίου ή μιας χημικής διαδικασίας που περιλαμβάνει γλυκόζη. Το ενδιαφέρον είναι ότι η μπαταρία μπορεί ακόμη και να αξιοποιήσει τη δύναμη των δακρύων, καθώς περιέχουν γλυκόζη, για να αναπληρώσει την ενέργειά της.

Ενώ η σημερινή μπαταρία παρουσιάζει πολλά υποσχόμενες δυνατότητες, η χωρητικότητα και η τάση της είναι ακόμη σχετικά χαμηλές. Η ομάδα εργάζεται ενεργά για τη βελτίωση αυτών των προδιαγραφών, ώστε η μπαταρία να μπορεί να τροφοδοτεί την αποθήκευση δεδομένων και τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, βασικές λειτουργίες για έναν πραγματικά έξυπνο φακό επαφής. Πέρα από τις τεχνολογικές επιπτώσεις της, η καινοτομία αυτή υπόσχεται εφαρμογές στην υγειονομική περίθαλψη. Με την ενσωμάτωση της ανίχνευσης γλυκόζης στον φακό επαφής, η συσκευή θα μπορούσε να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση του διαβήτη.

Ο Λι οραματίζεται ένα μέλλον όπου αυτοί οι έξυπνοι φακοί επαφής θα είναι προσβάσιμοι σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Για να επιτευχθεί αυτό, τονίζει τη σημασία της διατήρησης του κόστους παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία θα είναι προσιτή και θα υιοθετηθεί ευρέως. Καθώς η έρευνα και η ανάπτυξη προχωρούν, οι δυνατότητες της εφεύρεσης του Λι να αναδιαμορφώσει το τοπίο της φορητής τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Διαβάστε ακόμη