Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ βρίσκεται σε άνθιση, αλλά αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα: την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, οι εταιρείες στρέφονται στα ρομπότ για να βοηθήσουν στην κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η AES Corporation, μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό ρομπότ με το όνομα Maximo που μπορεί να σηκώνει και να εγκαθιστά βαριά φωτοβολταϊκά. Το Maximo χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και υπολογιστική όραση για να τοποθετήσει σωστά τα φωτοβολταϊκά και αναμένεται να εργάζεται δύο φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους με το μισό κόστος, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Αυτή η τάση χρήσης ρομπότ στην κατασκευή φωτοβολταϊκά πάρκα υποκινείται από διάφορους παράγοντες. Πρώτον, υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, ειδικά για απαιτητικές φυσικά εργασίες σε απομακρυσμένες περιοχές. Δεύτερον, η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια αναμένεται να εκτιναχθεί την επόμενη δεκαετία λόγω της πτώσης του κόστους των φωτοβολταϊκών, των κυβερνητικών επιδοτήσεων και της ανάγκης για καθαρή ενέργεια από τις τεχνολογικές εταιρείες. Τρίτον, η κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων είναι παραδοσιακά εργατοχώρη και η αυτοματοποίηση μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία.

Ωστόσο, η χρήση ρομπότ σε εξωτερικά περιβάλλοντα έχει τις δικές της προκλήσεις. Σε αντίθεση με τα εργοστασιακά ρομπότ, πρέπει να αντέχουν σε σκληρές καιρικές συνθήκες, ανώμαλο έδαφος και άλλες εκπλήξεις. Η AES αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα εξοπλίζοντας το Maximo με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη που του επιτρέπει να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις.

Ενώ το Maximo βρίσκεται ακόμα σε δοκιμές, η AES είναι σίγουρη για το δυναμικό του και σχεδιάζει να αναπτύξει εκατοντάδες παρόμοια ρομπότ στο μέλλον. Η εταιρεία πιστεύει ότι η αυτοματοποίηση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και την κάλυψη της αυξανόμενης ανάγκης της χώρας για καθαρή ενέργεια.

Άλλες εταιρείες φωτοβολταϊκών εξερευνούν επίσης λύσεις αυτοματοποίησης. Η Built Robotics χρησιμοποιεί ρομπότ για να τοποθετεί θεμέλια για ηλιακά πάρκα, ενώ η Terabase Energy έχει αναπτύξει ένα κινητό εργοστάσιο που συναρμολογεί ηλιακά πάνελ επιτόπου και τα εγκαθιστά σε ράφια. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το χρόνο και το κόστος κατασκευής.

Η χρήση ρομπότ στην κατασκευή ηλιακών πάρκων εγείρει ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας. Ωστόσο, εταιρείες όπως η AES υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα συμπληρώνουν τους ανθρώπινους εργαζόμενους, δεν θα τους αντικαθιστούν. Τα ρομπότ μπορούν να αναλάβουν τη βαριά ανύψωση, καθιστώντας τη δουλειά ασφαλέστερη για τους ανθρώπους. Επιπλέον, η λειτουργία ρομπότ απαιτεί ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες εργασίας.

Ενώ τα συνδικάτα είναι επιφυλακτικά σχετικά με το αν η αυτοματοποίηση θα επιλύσει πλήρως την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αναγνωρίζουν την ανάγκη για προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας για την προετοιμασία των εργαζομένων για το μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο.
Κοιτάζοντας μπροστά, εταιρείες όπως η AES πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ρομπότ μπορεί να μην κατασκευάζουν αιολικά πάρκα σύντομα λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εργασίες όπως ο εντοπισμός πιθανών τοποθεσιών για αιολικά και ηλιακά πάρκα ή η πρόβλεψη της συντήρησης των ανεμογεννητριών. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα μέλλον όπου η ανανεώσιμη ενέργεια θα είναι φθηνότερη, ταχύτερη στην ανάπτυξη και πιο αποτελεσματική.

Διαβάστε ακόμη