Η NASA εγκατέστησε φωτοβολταϊκά στο διαστημόπλοιο Europa Clipper, ένα ρομποτικό σκάφος με αποστολή να φτάσει στην «Ευρώπη», τον δορυφόρο του Δία έως το 2030. Μάλιστα, η Ευρώπη μελετάται στενά λόγω της πιθανότητας να φιλοξενεί ζωή στον ωκεανό της κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το Europa Clipper θα είναι το μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος που έχει αναπτύξει ποτέ η NASA για μια πλανητική αποστολή. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με μεγάλα φωτοβολταϊκά που θα χρησιμεύσουν ως κύρια πηγή ενέργειας για την αποστολή. Τα πάνελ είναι πολύ μεγάλα, καθώς μιλάμε για απόσταση πενταπλάσια από αυτή της Γης από τον Ήλιο.

Οι συστοιχίες του σκάφους είναι κατασκευασμένες ως δύο πτέρυγες πέντε πινάκων. Κάθε ηλιακή συστοιχία έχει μήκος 46,5 πόδια. Για την εγκατάσταση της συστοιχίας, η ομάδα ανάρτησε την ηλιακή συστοιχία σε ένα σύστημα υποστήριξης εκφόρτωσης βαρύτητας που βοηθά στην υποστήριξη του βάρους της ηλιακής συστοιχίας όσο βρίσκεται εδώ στη Γη. Στη συνέχεια, οι τεχνικοί της NASA θα αρχίσουν να επιθεωρούν και να καθαρίζουν ως μέρος των εργασιών συναρμολόγησης, δοκιμής και εκτόξευσης.

Η συστοιχία χρησιμοποιεί ηλιακές κυψέλες Azur Space 3G28 – με υποστρώματα από την Airborne στην Ολλανδία, που τοποθετήθηκαν από τη Leonardo στην Ιταλία και ενσωματώθηκαν σε φωτοβολταϊκά από την Airbus Defence and Space στην Ολλανδία. Η αποστολή Juice της NASA χρησιμοποιεί επίσης κυψέλες Azur Space 3G28.

Οι ηλιακές κυψέλες έχουν σχεδιαστεί για διαστημικά ταξίδια, με ιδιότητες αυτοανόρθωσης και δυνατότητα λειτουργίας υπό την έντονη ακτινοβολία του διαστήματος. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε σε έγγραφο της Airbus.

Διαβάστε ακόμη