Το ευρωπαϊκό έργο CyberSEAS, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.  Στο έργο συμμετέχουν 36 εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής εταιρείας Petrol της Σλοβενίας, η οποία χρησιμοποίησε την πλατφόρμα της για να δοκιμάσει νέες προσεγγίσεις και εργαλεία για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και αποτελείται από επτά πιλοτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο η Petrol δοκίμασε νέα εργαλεία για την αξιολόγηση των κινδύνων και τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Εκτός από την Petrol, οι άλλοι εταίροι στο πιλοτικό πρόγραμμα ήταν οι ELES, Operato, Informatika, ICS και SI-CERT/Arnes και η κροατική HOPS.

Το έργο CyberSEAS είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο των ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας (EPES). Κατά τη διάρκεια δύο ετών, 26 μέλη της κοινοπραξίας από 10 χώρες σχεδίασαν ένα οικοσύστημα 30 προσαρμόσιμων λύσεων ασφάλειας που παρέχουν υποστήριξη για βασικές δραστηριότητες, όπως η αξιολόγηση κινδύνων, η αλληλεπίδραση με τις τελικές συσκευές, η ασφαλής ανάπτυξη και εγκατάσταση, η παρακολούθηση της ασφάλειας σε πραγματικό χρόνο, η βελτίωση των δεξιοτήτων και η ευαισθητοποίηση, η πιστοποίηση, η διακυβέρνηση και η συνεργασία.

Οι λύσεις έχουν επικυρωθεί σε περισσότερα από 100 σενάρια επιθέσεων, δοκιμασμένα σε τρία εργαστήρια. Θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων ενεργειακού εφοδιασμού έναντι διαταραχών που εκμεταλλεύονται τις ενισχυμένες αλληλεπιδράσεις, τα διευρυμένα μοντέλα συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών και των καταναλωτών ως κανάλια για σύνθετες κυβερνοεπιθέσεις, την παρουσία παλαιών συστημάτων και την αυξανόμενη συνδεσιμότητα των ενεργειακών υποδομών, των αποθηκών δεδομένων και των λιανοπωλητών υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη