Τα κέντρα δεδομένων (data centers) εξελίσσονται ραγδαία σε μεγαθήρια κατανάλωσης ενέργειας. Εγκαταστάσεις όπως το Inner Mongolia Information Park της China Telecom, που εκτείνεται σε 100 εκτάρια και καταναλώνει έως και 150 MW ανά ώρα, αποτελούν παράδειγμα της κλίμακας αυτών των λειτουργιών.

Σύμφωνα με το περιοδικό pv, η ομαδοποίηση των κέντρων δεδομένων, όπως το Data Center Alley στη Βόρεια Βιρτζίνια, ενισχύει περαιτέρω τις ενεργειακές τους απαιτήσεις, επιβαρύνοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να επενδύσουν σημαντικά σε αναβαθμίσεις των υποδομών.

Οι πάροχοι cloud υπερ-κλίμακας έχουν εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη τεράστιας υποδομής το συντομότερο δυνατό. Η τάση αυτή τροφοδοτείται από τις αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία απαιτεί εξειδικευμένο υλικό και σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την αποδοτικότητα, ο κλάδος έχει εισαγάγει μετρήσεις όπως το Power Usage Effectiveness (PUE). Ενώ οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε βελτιωμένους δείκτες PUE, υπάρχουν συμβιβασμοί. Για παράδειγμα, η επίτευξη εξαιρετικά χαμηλών τιμών PUE συχνά απαιτεί σημαντική κατανάλωση νερού, ενός σπάνιου πόρου σε πολλές περιοχές.

Για να μετριάσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, οι τεχνολογικοί κολοσσοί στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 10,5 GW που αποτελεί ρεκόρ για τη Microsoft αποτελεί απόδειξη αυτής της δέσμευσης. Ωστόσο, oι εκπομπές των κέντρων δεδομένων ολοένα και αυξάνονται και ο κλάδος εξακολουθεί να παλεύει με την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Το μέλλον των κέντρων δεδομένων εξαρτάται από μια λεπτή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και αποδοτικότητας. Ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές, ο κλάδος πρέπει επίσης να διερευνήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως η βελτιστοποίηση του φόρτου εργασίας και η αποθήκευση ενέργειας, για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις.

Διαβάστε ακόμη