Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Amazon και η Microsoft, επενδύουν δισεκατομμύρια σε εγκαταστάσεις συστημάτων αποθήκευσης (cloud storage) στην Αραγονία, μια περιοχή στη βορειοανατολική Ισπανία, σύμφωνα με το forbesindia.com.

Αυτή η αύξηση των επενδύσεων οφείλεται στην αφθονία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αραγονία, ιδίως των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Η περιφερειακή κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για μια χρυσή ευκαιρία να μεταμορφώσει την οικονομία της περιοχής και να εδραιωθεί ως ευρωπαϊκός ηγέτης στον τομέα της αποθήκευσης, παρόμοια με τη Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, oι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας που απαιτούνται για την τροφοδοσία και την ψύξη αυτών των κέντρων δεδομένων (data centers). Υποστηρίζουν ότι η Ισπανία, η οποία είναι ήδη ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση, θα μπορούσε να υποστεί περαιτέρω περιβαλλοντική ζημία εάν η ανάπτυξη των κέντρων αυτών παραμείνει ανεξέλεγκτη.

Η Αραγονία ήταν προηγουμένως άγνωστη στην παγκόσμια σκηνή για τα δεδομένα. Ωστόσο, η αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με την άμεσα διαθέσιμη γη και τις καλές συνδέσεις με τις μεγάλες ισπανικές πόλεις, την κατέστησαν ιδιαίτερα ελκυστική για τις εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon και η Microsoft, ενώ φημολογείται ότι η Meta θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Αυτή η εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ευθυγραμμίζεται με τους στόχους βιωσιμότητας αυτών των τεχνολογικών κολοσσών. Επιπλέον, η περιφερειακή κυβέρνηση έχει εξορθολογήσει τη διαδικασία έγκρισης για έργα κέντρων δεδομένων και έχει καθιερώσει νομική ασφάλεια για τις εταιρείες, δίνοντας περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις.

Οικονομικός μετασχηματισμός έναντι περιβαλλοντικών ανησυχιών

Η περιφερειακή κυβέρνηση οραματίζεται ότι η Αραγονία θα γίνει μια «ευρωπαϊκή Βιρτζίνια», ένας σημαντικός κόμβος για κέντρα δεδομένων. Πιστεύουν ότι αυτό θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με αντίκτυπο στο ΑΕΠ και την απασχόληση που ενδεχομένως θα υπερβεί εκείνον της αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είναι επιφυλακτικοί και προειδοποιούν για την «ανεξέλεγκτη» ανάπτυξη και τον πιθανό αντίκτυπό της στα ποτάμια και τα αποθέματα νερού σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει κλιματικές προκλήσεις.

Παρά τις ανησυχίες, η κυβέρνηση της Αραγονίας προωθεί τα σχέδιά της. Έχουν δρομολογήσει ένα μεγάλο σχέδιο τεχνολογικού πάρκου κοντά στη Σαραγόσα για τη φιλοξενία μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, νεοφυών επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Στόχος τους είναι να μεταμορφώσουν την οικονομία της Αραγονίας καθιστώντας την τεχνολογία κινητήρια δύναμη.

Διαβάστε ακόμη