Ο Σαμ Άλτμαν, ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής τεχνολογίας, έχει ποντάρει στη Helion, μια εταιρεία που κυνηγά το ιερό δισκοπότηρο της καθαρής ενέργειας: την πυρηνική σύντηξη. Η σύντηξη υπόσχεται μια σχεδόν απεριόριστη παροχή καθαρής ενέργειας με την αναπαραγωγή της διαδικασίας που τροφοδοτεί τον ήλιο. Ωστόσο, η επίτευξη βιώσιμης σύντηξης παραμένει άπιαστη εδώ και δεκαετίες, παρά τις σημαντικές επιστημονικές επενδύσεις. Η Helion με το τολμηρό χρονοδιάγραμμά της, έχει θέσει ως στόχο να ανοίξει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο μέχρι το 2028 και να προμηθεύσει τη Microsoft με καθαρή ενέργεια αμέσως μετά. Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν το χρονοδιάγραμμα αυτό μη ρεαλιστικό, «ρίχνοντας σκιά» στους φιλόδοξους στόχους της Helion.

Ο Σαμ Άλτμαν φέρεται να έχει επενδύσει 375 εκατομμύρια δολάρια στη Helion, ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής του περιουσίας. Ωστόσο, η προσέγγιση της νεοσύστατης εταιρείας εγείρει ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η Helion λειτουργεί με μυστικότητα, αποκρύπτοντας πειραματικά αποτελέσματα και αποφεύγοντας τις παραδοσιακές διαδικασίες αξιολόγησης από ομοτίμους. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας τροφοδοτεί τον σκεπτικισμό, με ορισμένους να αμφισβητούν αν η πρόοδος της Helion ευθυγραμμίζεται με τις αισιόδοξες δηλώσεις της. Οι αμφιβολίες επεκτείνονται πέρα από τους εξωτερικούς παρατηρητές – νυν και πρώην εργαζόμενοι της Helion φέρονται να εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την εσωτερική πρόοδο της εταιρείας και τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων στόχων της εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

Οι εσωτερικοί αγώνες της εταιρείας επεκτείνονται πέρα από τον επιστημονικό σκεπτικισμό. Η Helion αντιμετωπίζει κατηγορίες για καλλιέργεια εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος, ιδίως για τις γυναίκες. Τουλάχιστον πέντε γυναίκες φέρονται να έχουν υποβάλει καταγγελίες τα τελευταία δύο χρόνια, ισχυριζόμενες παρενόχληση και διακρίσεις λόγω φύλου. Παρά τα ζητήματα αυτά, ο Άλτμαν παραμένει υποστηρικτής της Helion, επαινώντας δημοσίως την τεχνολογία της εταιρείας και εκφράζοντας την ακλόνητη πίστη του στις δυνατότητές της.

Η Helion κατασκευάζει επί του παρόντος το έβδομο πρωτότυπο της σύντηξης, που ονομάζεται Polaris. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου μέχρι την προθεσμία της 14ης Οκτωβρίου θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες δεν έχουν πεισθεί και βλέπουν τις δηλώσεις της Helion με μια υγιή δόση σκεπτικισμού. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Helion δίνει προτεραιότητα στη διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης έναντι της αυστηρής επιστημονικής επικύρωσης. Τονίζουν τη σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας και της αξιολόγησης από ομοτίμους για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την επιτάχυνση της πραγματικής επιστημονικής προόδου.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη Helion. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η εταιρεία θα ανταποκριθεί στην υψηλή επένδυση του Άλτμαν και θα εκπληρώσει την υπόσχεση για καθαρή, απεριόριστη ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη.

Διαβάστε ακόμη