Ο ισπανικός ενεργειακός γίγαντας Iberdrola δοκίμασε την κβαντική υπολογιστική για τη βελτιστοποίηση της τοποθέτησης μπαταριών μεγάλης κλίμακας στο δίκτυο για το κόστος, τον έλεγχο της τάσης και την αξιοπιστία. Η ακριβής μοντελοποίηση των δικτύων μεγάλης κλίμακας και των στοιχείων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης είναι ως γνωστόν επίπονες εργασίες για τους κλασικούς υπολογιστές, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας 10 μηνών μεταξύ της i-DE, της εταιρείας διανομής της Iberdrola στην Ισπανία, και της εταιρείας λογισμικού κβαντικής πληροφορικής Multiverse Computing, επεκτάθηκε από δίκτυα μικρού μεγέθους για να επικεντρωθεί τελικά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Gipuzkoa, στη Χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία. Το έργο αποτελούσε επίσης μέρος του κβαντικού προγράμματος του συμβουλίου της χώρας Gipuzkoa της Βασκίας.

Η Multiverse Computing προσάρμοσε αλγορίθμους για να τρέξουν σε κβαντικό ανόπτηση, έναν τύπο κβαντικού υπολογιστή, και σε κλασικό υλικό, για να δοκιμάσει λύσεις βελτιστοποίησης. Το επίκεντρο, της έκθεσης της εταιρείας, ήταν η επίτευξη βελτιώσεων στις μπαταρίες του δικτύου σε τρεις βασικούς τομείς: αρχικό κόστος, έλεγχος τάσης και αξιοπιστία.

Κατά τη βελτιστοποίηση ως προς το κόστος, για παράδειγμα, ο στόχος ήταν να μειωθεί το κόστος αγοράς και εγκατάστασης πολλαπλών μπαταριών στο δίκτυο. Για την αξιοπιστία, ο στόχος ήταν να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των διακοπών ρεύματος στους πελάτες του δικτύου.

Ένα βίντεο από τις εταιρείες δείχνει ότι φορτώνονται αρχεία Matlab από μοντέλα δικτύου και οι παράμετροι εισόδου περιλαμβάνουν το μέγεθος και τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Στη συνέχεια, σταθμίζονται οι προτιμήσεις για την τοποθέτηση των μπαταριών και οι παράγοντες του κόστους, της αξιοπιστίας και του ελέγχου της τάσης με βάση τις ανάγκες. Διαφορετικοί αλγόριθμοι μπορούν στη συνέχεια να επεξεργαστούν τους αριθμούς για να παραδώσουν τη βέλτιστη κατανομή και διαστασιολόγηση των μπαταριών, με την Multiverse να ισχυρίζεται ότι η επεξεργασία πραγματοποιείται «μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα».

Δεν προσφέρθηκαν ακριβή στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις, ωστόσο, η Multiverse υποστήριξε στο βίντεο ότι η εφαρμογή είναι ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή στη χρήση, αλλά και οι λύσεις ήταν συνολικά 10% πιο αξιόπιστες.

Διαβάστε ακόμη