Το Πανεπιστήμιο του Saarland στη Γερμανία αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία θέρμανσης και ψύξης που ονομάζεται ελαστικοθερμική, ως εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές αντλίες θερμότητας και τα συστήματα κλιματισμού. Αυτό το έργο ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) στοχεύει στη δημιουργία ενός πρωτοτύπου για τον κλιματισμό δωματίου εντός τριών ετών, σύμφωνα με το pv magazine.

Η ελαστικοθερμική λειτουργεί με τη χρήση υλικών μνήμης σχήματος, όπως κράμα νικελίου-τιτανίου, που απορροφούν θερμότητα όταν συμπιέζονται και απελευθερώνουν θερμότητα όταν χαλαρώνουν. Αυτό επιτρέπει τη θέρμανση ή την ψύξη ενός δωματίου με την εφαρμογή και την απομάκρυνση της πίεσης στο υλικό. Η τεχνολογία αυτή θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση επειδή δεν απαιτεί επιβλαβή ψυκτικά μέσα και προβλέπεται να είναι σημαντικά πιο αποδοτική ενεργειακά από τα σημερινά συστήματα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Motzki εργάζεται πάνω σε μια πρωτότυπη μονάδα κλιματισμού σχεδιασμένη για μεμονωμένα δωμάτια. Ο φρέσκος αέρας θα εισάγεται μέσω αεραγωγών στους τοίχους και θα κλιματίζεται στην επιθυμητή θερμοκρασία πριν εισέλθει στο δωμάτιο. Αυτή η αποκεντρωμένη προσέγγιση αποφεύγει την ανάγκη για ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης για ολόκληρο το σπίτι. Ο συμπαγής σχεδιασμός επιτρέπει επίσης την εύκολη εγκατάσταση σε νέα κτίρια με συστήματα εξαερισμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Motzki, τα ελαστικοθερμικά συστήματα μπορούν να επιτύχουν διαφορές θερμοκρασίας περίπου 20 βαθμών Κελσίου, καθιστώντας τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη. Προβλέπεται επίσης ότι θα είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα σημερινά συστήματα, απαιτώντας ενδεχομένως δέκα φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη