Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι φιλόδοξοι στόχοι που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην Πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών (Net Zero Act) καταδεικνύουν τη δέσμευση της για τη μετάβαση προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον. Ωστόσο, η ΕΕ αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα όσον αφορά την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών και είναι ανάγκη να δώσει προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα, εάν θέλει να την ξεπεράσει.

Σε έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Ασφάλειας της ΕΕ (EUISS), με τίτλο «Υπερτροφοδότηση της ενεργειακής μετάβασης» εξετάστηκαν τέσσερις αναδυόμενες τεχνολογίες τις οποίες η ΕΕ θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να προωθήσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους. Αν και αυτές βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας, ευθυγραμμίζονται καλά με τις τρέχουσες ενεργειακές πολιτικές και έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τις τρέχουσες προσπάθειες ανάπτυξης υποδομών.

Η έκθεση επικεντρώνεται στις εξής τέσσερις τεχνολογίες: φωτοβολταϊκά με ηλιακές κυψέλες περοβσκίτη (=ορυκτό οξείδιο του ασβεστίου και του τιτανίου), γεωθερμική ενέργεια επόμενης γενιάς, προηγμένα βιοκαύσιμα και μπαταρίες ιόντων νατρίου.

  1. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ από κυψέλες περοβσκίτη υπόσχονται να ξεπεράσουν την απόδοση των παραδοσιακών ηλιακών κυψελών πυριτίου. Οι περοβσκίτες είναι επίσης πιο βιώσιμοι στην παραγωγή, καθώς απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίες και υλικά που βρίσκονται σε αφθονία σε σχέση με εκείνα που απαιτούνται για τα κύτταρα πυριτίου. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν μια πρόκληση ανθεκτικότητας, καθώς υποβαθμίζονται όταν εκτίθενται σε υγρασία, φως και θερμότητα και απαιτούν περαιτέρω έρευνα για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής τους.
  2. Η γεωθερμική ενέργεια επόμενης γενιάς θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη, βασική πηγή καθαρής ενέργειας, συμπληρώνοντας την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές γεωθερμικές εγκαταστάσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τα ενισχυμένα γεωθερμικά συστήματα (EGS) μπορούν να δημιουργήσουν τεχνητές γεωθερμικές δεξαμενές, απελευθερώνοντας ενδεχομένως σημαντικές ποσότητες καθαρής ενέργειας. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς δεν βασίζεται σε κρίσιμα ορυκτά ή ξένες αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις και έρευνα για να μειωθεί το κόστος και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανή σεισμική δραστηριότητα.
  3. Τα προηγμένα βιοκαύσιμα, όπως η βιοαιθανόλη και το βιοντίζελ, αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στα συμβατικά βιοκαύσιμα, τα οποία παράγονται από μη διατροφικές πηγές, όπως τα γεωργικά απόβλητα. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στον τομέα των μεταφορών, ιδίως σε τομείς όπως η ναυτιλία και η αεροπορία, όπου η ηλεκτροδότηση αποτελεί πρόκληση. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξασφάλιση επαρκούς διαθεσιμότητας πρώτης ύλης βιομάζας.
  4. Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου προσφέρουν μια πιθανή εναλλακτική λύση στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα και την αποθήκευση ενέργειας, αλλά βασίζονται σε κρίσιμα ορυκτά όπως το λίθιο και το κοβάλτιο. Το νάτριο είναι σημαντικά πιο άφθονο από το λίθιο και οι μπαταρίες ιόντων νατρίου είναι επίσης δυνητικά φθηνότερες στην παραγωγή. Ωστόσο, έχουν χαμηλότερες πυκνότητες ισχύος και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τις μπαταρίες ιόντων λιθίου σε όλες τις εφαρμογές. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να «αλλάξουν το παιχνίδι» για εφαρμογές όπου η πυκνότητα ισχύος είναι λιγότερο κρίσιμη, όπως τα συμπαγή ηλεκτρικά οχήματα και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια, η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην επιτάχυνση της καινοτομίας σε ένα φάσμα καθαρών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επισημαίνονται στην παρούσα έκθεση.

Πρώτον, η ΕΕ πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της έρευνας και της εμπορευματοποίησης, παρέχοντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση και πόρους. Αυτό θα επιταχύνει τη μετάβαση των καθαρών τεχνολογιών από το εργαστήριο στην αγορά, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.

Δεύτερον, η κινητοποίηση της θεσμικής χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας. Η ενθάρρυνση των μεγάλων επενδυτών να διαθέσουν περισσότερους πόρους σε επιχειρήσεις καθαρών τεχνολογιών θα παράσχει τα σημαντικά κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την τελειοποίηση αυτών των τεχνολογιών.

Τέλος, η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με ομοϊδεάτες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αποτελεί σημαντική ευκαιρία. Συνεργαζόμενη με αυτά τα έθνη, η ΕΕ μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και να διευρύνει τη συλλογική προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Μέσω μιας εστιασμένης προσέγγισης σε αυτές τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες, ισχυρών εταιρικών σχέσεων και ακλόνητης δέσμευσης στην καινοτομία, η ΕΕ μπορεί να εδραιώσει τη θέση της ως ηγέτη στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Διαβάστε ακόμη