Ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί την Κίνα στην ταχεία πρόοδο της έρευνας για την πυρηνική σύντηξη είναι η σημαντική οικονομική της δέσμευση. Σύμφωνα με τον JP Allain, επικεφαλής του Γραφείου Επιστημών Ενέργειας Σύντηξης του Υπουργείου Ενέργειας, η Κίνα διαθέτει περίπου 1,5 δισ. δολάρια ετησίως για την έρευνα στη σύντηξη, αναφέρει η Wall Street Journal. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη σύντηξη, υπογραμμίζοντας την κλίμακα των φιλοδοξιών της Κίνας.
Η οικονομική ισχύς του προγράμματος σύντηξης της Κίνας επέτρεψε στη χώρα να αναλάβει φιλόδοξα έργα που θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αναπαραχθούν από άλλα έθνη. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων σύντηξης μεγάλης κλίμακας, την πρόσληψη κορυφαίων ταλέντων από όλο τον κόσμο και τη δημιουργία μιας ισχυρής υποδομής για την έρευνα και την ανάπτυξη της σύντηξης. Επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό τόσο στη βασική όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, η Κίνα στοχεύει να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την εμπορική αξιοποίηση της ενέργειας σύντηξης.
Η τεράστια επένδυση της Κίνας όχι μόνο της παρέχει ένα δυνητικό πλεονέκτημα πρωτοπόρου στην τεχνολογία σύντηξης, αλλά ενισχύει επίσης τη θέση της ως παγκόσμιου ηγέτη στην καθαρή ενέργεια και τις προηγμένες τεχνολογίες. Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα σύντηξης θα μπορούσε να εδραιώσει τον ρόλο της Κίνας ως κυρίαρχου παίκτη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, ενώ παράλληλα θα ενίσχυε τη γεωπολιτική της επιρροή.
Οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω, το προβάδισμα έχει η Κίνα
Αντίθετα, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πρόκληση να εξισορροπήσουν τις προτεραιότητες της έρευνας για τη σύντηξη με άλλες ανταγωνιστικές απαιτήσεις στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν ερευνητικά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης και ισχυρά θεμέλια στην επιστήμη της σύντηξης, οι σχετικά μικρότερες επενδύσεις στην έρευνα της σύντηξης περιόρισαν την ικανότητά τους να φτάσουν την κλίμακα και τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας.
Για να γεφυρωθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό και να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους στην έρευνα σύντηξης, να εξορθολογήσουν τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης και να προωθήσουν ισχυρότερες συνεργασίες μεταξύ κυβέρνησης, βιομηχανίας και ακαδημαϊκών κύκλων. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διερευνήσουν καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση κεφαλαίων και τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα.
Τελικά, η έκβαση της κούρσας ΗΠΑ-Κίνας για τη σύντηξη θα εξαρτηθεί από ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των επενδύσεων, της ποιότητας της έρευνας και της ικανότητας να μετατραπούν οι επιστημονικές ανακαλύψεις σε εμπορικές εφαρμογές. Ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη αυτού του ανταγωνισμού με υψηλό ρίσκο, ο οποίος μπορεί να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο και να αντιμετωπίσει τις πιεστικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε ακόμη