Σύντομα η χώρα μας θα αποκτήσει σύστημα μικροδορυφόρων για την έγκαιρη πρόληψη ακραίων φαινομένων, τη μέτρηση της ανόδου της θάλασσας, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, αλλά και ακριβέστερων μετεωρολογικών προβλέψεων, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στο Συνέδριο IGARSS ΙΕΕΕ 2024 Ιnternational Geoscience and Remote Sensing Symposium (Διεθνές Συμπόσιο Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης) το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 7-12 Ιουλίου 2024.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Παπαστεργίου: «Ο ουρανός δεν είναι για εμάς το όριο, είναι μια καλή αρχή». Η ακραία ζέστη και τα καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού στη νότια Ευρώπη, οι ξηρασίες, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και οι «αναταράξεις» στον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες δημιουργούν μια νέα συνθήκη στην οποία πρέπει ο κόσμος να προσαρμοστεί. Ο αναπτυγμένος κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί και να αντιληφθεί τις επιπτώσεις της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας λαμβάνοντας μέτρα. Η Ελλάδα που έχει χτυπηθεί πολλάκις την τελευταία τριετία από κλιματικά φαινόμενα δίνει τη δική της μάχη.

Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται συνεχώς, με ασύμμετρες και συνεχείς αυξήσεις που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη μη βιώσιμη χρήση ενέργειας, τη μη ορθολογική χρήση γης, καθώς και τα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής. Η δραματική επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής αυξάνει σταθερά τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη, προκαλώντας συχνότερες και εντονότερες ακραίες συνθήκες και καταστροφικά φαινόμενα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική κρίση προκαλούν δυσμενείς μεταβολές στη βιοποικιλότητα μέσω της υποβάθμισης των oικοσυστημάτων που συνδέεται με την εντατικοποίηση της ρύπανσης του εδάφους, του αέρα και των υδατικών πόρων, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, θερμότερους ωκεανούς και καταιγίδες. Η συνεισφορά των τεχνολογικών εξελίξεων μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους για την προστασία του πλανήτη από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές της σε περιβάλλον, πολιτική προστασία, πρωτογενή τομέα, υγεία, πολιτισμό και ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη