Η κλιμακούμενη κρίση της υπερθέρμανσης του πλανήτη απαιτεί καινοτόμες λύσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεών της. Μια πολλά υποσχόμενη οδός βρίσκεται «κάτω από τα πόδια μας». Μια νεοσύστατη επιχείρηση με την ονομασία 44.01, που υποστηρίζεται από τον Σαμ Άλτμαν, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης μιας τεχνολογίας που θα μπορούσε να κλειδώσει μόνιμα το διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη βαθιά μέσα στη γη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η εταιρεία επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο τύπο πετρώματος που ονομάζεται περιδοτίτης και βρίσκεται κάτω από κάθε ήπειρο. Το πέτρωμα αυτό διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να μετατρέπει χημικά το CO2 σε στερεό ανθρακικό άλας όταν συνδυάζεται με νερό. Ενώ η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα με φυσικό τρόπο επί χιλιετίες, η 44.01 έχει αναπτύξει μια μέθοδο για τη δραματική επιτάχυνσή της.

Με την έγχυση ενός μείγματος CO2 και νερού σε ρωγμές σε υπόγειους σχηματισμούς περιδοτίτη, η startup μπορεί να προκαλέσει τη διαδικασία μεταλλοποίησης μέσα σε λίγους μήνες. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο αποθήκευσης του CO2 ως υπερκρίσιμου ρευστού σε πορώδη πετρώματα, η οποία ενέχει τον κίνδυνο διαρροής.

Το Ομάν, όπου εδρεύει το 44.01, προσφέρει ένα ιδανικό πεδίο δοκιμών λόγω των επιφανειακών κοιτασμάτων περιδοτίτη. Αυτή η προσβασιμότητα επιτρέπει στους επιστήμονες να παρατηρήσουν και να μελετήσουν από πρώτο χέρι τη διαδικασία δέσμευσης του άνθρακα.

Το 44.01 έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από επενδυτές όπως η Apollo Projects του Σαμ Άλτμαν, η Equinor Ventures και το Climate Pledge Fund της Amazon, γεγονός που αντικατοπτρίζει το υψηλό δυναμικό της τεχνολογίας τους. Με μια επιτυχημένη πιλοτική και επιδεικτική φάση στο ενεργητικό της, η εταιρεία είναι τώρα έτοιμη να εμπορευματοποιήσει τη λύση της στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ενώ η μεταλλοποίηση άνθρακα είναι επί του παρόντος πιο ακριβή από τις παραδοσιακές μεθόδους αποθήκευσης, προσφέρει ένα επιτακτικό πλεονέκτημα: σχεδόν μηδενικό κίνδυνο διαρροής CO2. Καθώς ο κόσμος παλεύει με την επείγουσα ανάγκη να απομακρυνθούν δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα έως τα μέσα του αιώνα, τεχνολογίες όπως αυτή της 44.01 θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Η δυνατότητα μόνιμης μετατροπής του CO2 σε πέτρα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Καθώς η 44.01 κλιμακώνει τις δραστηριότητές της και τελειοποιεί την τεχνολογία της, ο κόσμος παρακολουθεί με προσμονή μια λύση που θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη