Η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει προκαλέσει εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, ειδικά με την επιτυχία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT. Αυτά τα μοντέλα απαιτούν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις παραδοσιακές αναζητήσεις Google, επιβαρύνοντας το ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτή η αύξηση ασκεί πίεση στις εταιρείες ενέργειας να εξερευνήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης ανενεργών πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με το theconversation.com.

Το ηλεκτρικό δίκτυο βρίσκεται ήδη υπό πίεση σε πολλά μέρη και η ραγδαία ανάπτυξη της AI το επιδεινώνει. Τα κέντρα δεδομένων, που στεγάζουν τους υπολογιστές που τροφοδοτούν την AI, είναι συγκεντρωμένα σε λίγες περιοχές, επιβαρύνοντας περαιτέρω την χωρητικότητα του δικτύου. Επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, δεν είναι πάντα διαθέσιμες, καθιστώντας δύσκολη την εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση.

Ο κλάδος των κέντρων δεδομένων προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την ενεργειακή κρίση με μερικούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι να αυξήσουν την αποδοτικότητα του υλικού τους. Τα κέντρα δεδομένων έχουν γίνει πιο αποδοτικά στην ψύξη των διακομιστών τους, αλλά αυτό μόνο μπορεί να μην είναι αρκετό. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης την ανάπτυξη νέου υλικού και τεχνολογιών ψύξης για να βελτιώσουν περαιτέρω την αποδοτικότητα.

Ένας άλλος τρόπος για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι να κάνουμε τα κέντρα δεδομένων πιο ευέλικτα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούν περισσότερο όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή, πράσινη και άφθονη, και λιγότερο όταν είναι ακριβή και ρυπογόνος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον προγραμματισμό εργασιών υπολογιστών για ώρες εκτός αιχμής ή με τη μείωση της ακρίβειας των μοντέλων AI κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Για να γίνουν πιο ευέλικτα τα κέντρα δεδομένων, απαιτείται καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κέντρων δεδομένων και του δικτύου. Αυτό θα απαιτήσει καινοτομία στον υλικό εξοπλισμό, το λογισμικό και τη διαχείριση του δικτύου. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η καλύτερη πρόβλεψη των φορτίων των κέντρων δεδομένων και των συνθηκών του δικτύου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κρίσιμη απόφαση σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της εκρηκτικής ανάπτυξης της AI. Μια επιλογή είναι να κατασκευαστούν περισσότερα περιφερειακά κέντρα δεδομένων, τα οποία είναι μικρότερες εγκαταστάσεις που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο όπου απαιτείται η υπολογιστική ισχύ. Αυτά τα κέντρα δεδομένων μπορούν να βοηθήσουν στη διανομή του φορτίου στο δίκτυο και να κάνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις της AI πιο βιώσιμες.

Διαβάστε ακόμη