Ερευνητές από την Ισπανία ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο πρόβλεψης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας για οικιακές φωτοβολταϊκές (PV) εγκαταστάσεις. Αυτή η μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να είναι απλούστερη και πιο εύχρηστη από τις υπάρχουσες μεθόδους, καθιστώντας την πιο κατάλληλη για ιδιοκτήτες σπιτιών και μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά συστήματα, σύμφωνα με το pv magazine.

Η νέα μέθοδος επικεντρώνεται σε μία μόνο παράμετρο: την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Προβλέπει την παραγωγή ενέργειας για μια συγκεκριμένη ημέρα βρίσκοντας παρόμοιες ημέρες τα προηγούμενα δύο χρόνια με παρόμοια επίπεδα άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας. Στη συνέχεια, η μέθοδος χρησιμοποιεί μια στατιστική προσέγγιση για να δημιουργήσει ένα διάστημα πρόβλεψης, το οποίο παρέχει ένα εύρος πιθανών τιμών παραγωγής ενέργειας αντί για μια μόνο πρόβλεψη. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τη φυσική μεταβλητότητα της παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη μέθοδό τους σε οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ισπανία. Την συνέκριναν με τέσσερις άλλες μεθόδους πρόβλεψης και διαπίστωσαν ότι η δική τους μέθοδος πέτυχε ανταγωνιστική ακρίβεια ενώ ήταν πιο απλή στην εφαρμογή. Η νέα μέθοδος ήταν επίσης σε θέση να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, επιτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τη χρήση των συσκευών τους σε ώρες με την υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Αυτή η νέα μέθοδος πρόβλεψης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για ιδιοκτήτες σπιτιών και μικρές επιχειρήσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα. Μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα πόση ηλιακή ενέργεια μπορούν να αναμένουν να παράγουν και να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση ενέργειας τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η απλότητα της μεθόδου την καθιστά επίσης εύχρηστη, κάτι που είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που μπορεί να μην έχουν μεγάλη εμπειρία με την ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη