Το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα προσφέρονται στην ΕΕ σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από εκείνα που παράγονται στην Ευρώπη έχει προκαλέσει μια τελωνειακή σύγκρουση με ασαφή έκβαση.

Την ίδια ώρα, όμως οι κινεζικές εταιρείες ανακάλυψαν για τον εαυτό τους έναν άλλο επιχειρηματικό τομέα στην ΕΕ – και τρομάζουν τη βιομηχανία. «Οι Κινέζοι προμηθευτές πιέζουν στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε η Σουζάνε Μπίλερ (Susanne Bieller), γενική γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR), στη Handelsblatt.

Ξεχωρίζουν κυρίως με τις ευνοϊκές τιμές τους. «Οι Κινέζοι κατασκευαστές ρομπότ είναι κατά κανόνα 20% – 30% φθηνότεροι από τους Ευρωπαίους», λέει ο Μλάντεν Μιλίσεβιτς (Mladen Milicevic) από τη νεοσύστατη εταιρεία αυτοματισμού Unchained Robotics με έδρα το Paderborn, η οποία λειτουργεί επίσης μια πλατφόρμα πώλησης ρομπότ. Σύμφωνα με τον Βέρνερ Χάμπελ (Werner Hampel) επικεφαλής του τμήματος της Γερμανικής Ένωσης Ρομποτικής, οι διαφορές στις τιμές μπορεί να φτάσουν και το 50%.

Οι Κινέζοι προμηθευτές δεν θέλουν πλέον να αυτοπροσδιορίζονται μόνο μέσω των ευνοϊκών τιμών, αλλά θέλουν επίσης να παρουσιάζονται στην Ευρώπη με ένα επαγγελματικό φάσμα υπηρεσιών.

Βιομηχανικά ρομπότ: Η κινεζική αγορά δεν είναι πλέον αρκετή

Οι νέοι ανταγωνιστές γνωρίζουν ότι η κυβέρνησή τους καλύπτει στις φιλοδοξίες τους. Πίσω στο 2015, η κινεζική κυβέρνηση προσδιόρισε δέκα βασικούς τομείς στους οποίους θέλει να καταστήσει τις εταιρείες της παγκόσμιους ηγέτες. Η ρομποτική αποτελεί εξίσου μέρος αυτού του στόχου με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εναλλακτικές μορφές κίνησης.

Τα αποτελέσματα είναι πλέον σαφή: Η Κίνα είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο. Μόνο το 2022 εγκαταστάθηκαν εκεί σχεδόν 290.300 βιομηχανικά ρομπότ. Αυτό ήταν περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο μαζί. Πολλά από αυτά είναι μηχανήματα από εγχώριους κατασκευαστές.

Ο Σιάογκανγκ Σονγκ (Xiaogang Song), γενικός γραμματέας της China Robot Industry Alliance, επιβεβαιώνει τα σχέδια. «Νομίζω ότι, όπως κάθε εταιρεία που αναζητά νέες αγορές, έτσι και οι Κινέζοι κατασκευαστές ρομπότ πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα τους», εξηγεί ερωτηθείς από την Handelsblatt. Και η ευρωπαϊκή αγορά έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 5% τα τελευταία χρόνια.

Ο Σονγκ αφήνει ανοιχτό το μερίδιο αγοράς που επιδιώκουν οι Κινέζοι κατασκευαστές. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ρομπότ που εξάγονται είναι ακόμη χαμηλός. Το συνολικό μερίδιο των εξαγωγών παγκοσμίως είναι σήμερα λιγότερο από το 5%. Δεν γνωρίζει συγκεκριμένους στόχους για μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη.

Κινεζικά ρομπότ: Μαζικός αντίκτυπος στη Γερμανία

Η βιομηχανία στη Γερμανία έχει αιφνιδιαστεί. Η Κίνα είναι μια από τις πιο προηγμένες οικονομίες στον κόσμο όσον αφορά τον βιομηχανικό αυτοματισμό. Η βιομηχανική ένωση VDMA Robotics and Automation μείωσε στο μισό την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Γερμανίας φέτος, επικαλούμενη τον αυξημένο ανταγωνισμό από τους Κινέζους ανταγωνιστές.

Οι φιλοδοξίες των νέων ανταγωνιστών καταδεικνύονται επίσης από τη δημιουργία τοπικών δομών εξυπηρέτησης και πωλήσεων στη Γερμανία και την ΕΕ.

Η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία ρομπότ Dobot, για παράδειγμα, λειτουργεί τα ευρωπαϊκά κεντρικά της γραφεία στο Neu-Isenburg. Η Elite Robots εδρεύει πλέον στο Geisenfeld της Βαυαρίας. Η Jaka Robotics έχει ήδη αποκτήσει σημαντικούς πελάτες: Ο Κινέζος προμηθευτής παράγει συσκευές για τη Schneider Electric, τις οποίες οι Γάλλοι προσαρμόζουν στη συνέχεια με τη δική τους ετικέτα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε ένα είδος καταμερισμού εργασίας στην αγορά των ρομπότ: οι Κινέζοι προμηθευτές πωλούσαν κυρίως φθηνά ρομπότ που εκτελούσαν απλές εργασίες και συχνά διαρκούσαν μόνο λίγα χρόνια. Οι προμηθευτές από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπως η ABB, η Kuka και η Yaskawa, ήταν ισχυροί στο premium τμήμα.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό. Οι Κινέζοι απευθύνονται κυρίως στο χαμηλότερο τμήμα με ρομπότ χαμηλού κόστους, λέει ο γενικός γραμματέας της IFR, Μπίλερ. «Αποτελούν μια ευνοϊκή εναλλακτική λύση για τις μικρότερες εταιρείες και τους εμπόρους, για παράδειγμα, που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει ρομπότ». Λέει: «Δεν χρειάζεται κάθε αγοραστής αυτοκινήτου μια S-Class».

Ωστόσο, οι πελάτες στην premium κατηγορία χρησιμοποιούν επίσης την τιμολογιακή πολιτική των κινέζων κατασκευαστών προς όφελός τους – ως μέσο άσκησης πίεσης. Ο Ντάνιελ Ρέγκερ (Daniel Reger), συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ρομποτικής Neura Robotics με έδρα το Metzingen, αναφέρει ότι τα κινεζικά προϊόντα χρησιμοποιούνται στις διαπραγματεύσεις για να πιέσουν τις τιμές.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ένωσης της Κίνας Song, ωστόσο, οι Κινέζοι προμηθευτές επιδιώκουν πλέον όλο και περισσότερο να κερδίσουν πόντους και από πλευράς τεχνολογίας. Σε ορισμένους τομείς, όπως τα συστήματα επεξεργασίας εικόνας ή οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, οι κινεζικές εταιρείες έχουν πλεονέκτημα. Θα μπορούσαν «ήδη να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της επιταχυνόμενης αυτοματοποίησης στους τομείς της μεταποίησης στην Κίνα».

Η VDMA και άλλοι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι οι Κινέζοι προμηθευτές θα μπορούσαν να κατακτήσουν τις παγκόσμιες αγορές με βάση την ισχυρή εγχώρια αγορά και με κρατική υποστήριξη. Οι πολιτικοί στη Γερμανία πρέπει να γίνουν πιο δραστήριοι εδώ.

Άλλες χώρες προωθούν τη ρομποτική πιο έντονα, λέει ο Φρανκ Κόνραντ (Frank Konrad), διευθύνων σύμβουλος της Hahn Automation και πρόεδρος της Ένωσης Ρομποτικής και Αυτοματισμού VDMA. Η Κίνα, για παράδειγμα, συνεχίζει με συνέπεια το πενταετές σχέδιό της, ενώ στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά επιδόματα απόσβεσης για την εγκατάσταση ρομπότ και στοχευμένη υποστήριξη για επενδύσεις. Η Γενική Γραμματέας της IFR Susanne Bieller ζητάει τα τελευταία και στη Γερμανία.

Η Kuka ήταν η αρχή της κινεζικής επίθεσης

Το γεγονός ότι η Κίνα έχει μεγάλες φιλοδοξίες στη ρομποτική αποδείχθηκε το αργότερο το 2016, όταν η κατασκευάστρια εταιρεία οικιακών συσκευών Midea εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ρομπότ Kuka για το μυθικό τίμημα των 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη Γερμανία – και οδήγησε σε αλλαγή του νόμου περί εξωτερικού εμπορίου και πληρωμών. Σήμερα, μια τέτοια εξαγορά από κινεζικό όμιλο θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Μετά τα αρχικά προβλήματα, η Kuka πέτυχε πέρυσι ρεκόρ πωλήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες εταιρείες προσπαθούν να απελευθερωθούν από αυτή την εξάρτηση. Η Neura Robotics εξαγόρασε αρχικά τον πρώην μεγαλομέτοχό της Han’s Robot με τη βοήθεια επενδυτών και στη συνέχεια ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταφέρει την παραγωγή της από την Κίνα στη Γερμανία.

Οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν την αγοραστική τους εκστρατεία

Παρ’ όλα αυτά, το παράδειγμα της Neura δεν αποτρέπει τις κινεζικές εταιρείες από το να αναζητούν κατάλληλους υποψήφιους εξαγοραστές στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο εμπειρογνώμονας IFR, Μπίλερ εξηγεί ότι υπάρχουν σημαντικές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ της κινεζικής αγοράς και των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, Σονγκ εξηγεί επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες εστιάζουν στην αύξηση της συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Θα δημιουργήσουν επίσης υποκαταστήματα σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους. Ωστόσο, τα κινεζικά εμπορικά σήματα δεν είναι ακόμη πολύ γνωστά.

Δύο μεγάλες κινεζικές εταιρείες ρομποτικής είναι επί του παρόντος ιδιαίτερα δραστήριες. Μετά από μια σειρά περαιτέρω εξαγορών στην Ευρώπη, η Estun εξαγόρασε το 2019 τη γερμανική εταιρεία Carl Cloos, που ειδικεύεται στη ρομποτική συγκόλληση, η οποία διαθέτει επίσης τμήμα μηχανολογίας εγκαταστάσεων και ενσωματώνει τόσο τα δικά της ρομπότ όσο και εκείνα άλλων προμηθευτών. Η συνεργασία μεταξύ της Estun και της Cloos κυλάει αρκετά ομαλά, λέει ένας γνώστης του κλάδου.

Ο δεύτερος σημαντικός παίκτης είναι η Efort. Ο κινεζικός όμιλος έχει εξαγοράσει ολοκληρωτές συστημάτων και κατασκευαστές ρομπότ στην Ιταλία και αλλού.

Πώς αντιδρά ο κλάδος στη Γερμανία

Στη Γερμανία, οι πολιτικοί καταβάλλουν τώρα επίσης μεγαλύτερες προσπάθειες για την προσέλκυση εταιρειών ρομποτικής.

Όταν πριν από λίγες ημέρες η Robco, ειδικός στα ρομπότ, εγκαινίασε τη νέα της μονάδα παραγωγής στο κέντρο του Μονάχου, πέρασε από εκεί ακόμη και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP).

«Χρειαζόμαστε περισσότερες εταιρείες σαν τη δική σας», είπε. Η Γερμανία έχει ισχυρή θέση στη ρομποτική. Η τεχνολογική τεχνογνωσία είναι εκεί. «Αλλά όταν πρόκειται για επιχειρηματικά κεφάλαια και διεθνοποίηση, οι άλλοι είναι συχνά ακόμη καλύτεροι».

Η Robco προσφέρει ένα είδος κιτ κατασκευής ρομπότ Lego που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τη ρομποτική. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Roman Hölzl αναγνωρίζει τα πολλά πλεονεκτήματα της έδρας του στη Γερμανία. Οι πελάτες στο εξωτερικό εξακολουθούν να εκτιμούν το “Made in Germany”, λέει, καθώς αυτό σημαίνει τεχνογνωσία μηχανικής και υψηλή ποιότητα.

Ρομποτική: Η ασφάλεια IT παίζει σημαντικό ρόλο

Ενόψει του ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας, όλο και περισσότερες εταιρείες που χρησιμοποιούν ρομπότ ανησυχούν για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα δικτυωμένα ρομπότ για κατασκοπεία.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», λέει ο Βέρνερ Χάμπελ από τη Γερμανική Ένωση Ρομποτικής, αναφερόμενος στις συζητήσεις γύρω από τη χρήση προϊόντων του κινεζικού κατασκευαστή δικτυακού εξοπλισμού Huawei.

Όσο μεγαλύτερη είναι η εταιρεία, τόσο πιο έντονες είναι οι ανησυχίες. Στις μεγάλες εταιρείες, οι διευθυντές πληροφορικής συμμετέχουν στη διαδικασία αγοράς από την αρχή και εκφράζουν τις απαιτήσεις τους, λέει ο Πάτρικ Χάιμπουργκερ (Patrick Heimburger), διευθύνων σύμβουλος της Fruitcore Robotics, εταιρείας κατασκευής ρομπότ με έδρα την Κωνσταντία. «Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόκειται περισσότερο για την τιμή και την ταχύτητα υλοποίησης του έργου».

Ο Μιλίσεβιτς από την Unchained Robotics έχει παρόμοια άποψη όσον αφορά τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: «Οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να προέρχονται από κινεζικές εταιρείες δεν παίζουν σχεδόν καθόλου ρόλο».

Ωστόσο, οι τοπικοί πάροχοι αναμένουν επιχειρηματικές δυνατότητες από την εστίαση στην ασφάλεια IT και τις ανάγκες πολλών πελατών στον τομέα αυτό. Η Fruitcore, για παράδειγμα, παρουσίασε το πρώτο ChatGPT για βιομηχανική ρομποτική. Επειδή λίγοι πελάτες θέλουν να έχουν τα ρομπότ απευθείας στο δίκτυο της εταιρείας, «έχουμε εγκαταστήσει κάρτες SIM σε κάθε ρομπότ, ώστε να μπορούν να λειτουργούν εντελώς αποκομμένα από το δίκτυο της εταιρείας».

Ο επενδυτής της Robco, Φρανκ Τέλεν (Frank Thelen), βρίσκεται πίσω από την προσέγγιση της νεοφυούς επιχείρησης. Κατά τη γνώμη του, η Γερμανία έχει όλες τις πιθανότητες να βρεθεί στην πρωτοπορία της ρομποτικής – και όχι μόνο λόγω του ζωντανού ερευνητικού τοπίου στην Καρλσρούη και το Μόναχο, για παράδειγμα. Πολλοί δυνητικοί μεσαίου μεγέθους χρήστες εδρεύουν επίσης στη Γερμανία.

Ο Reger από τη Neura Robotics συμβουλεύει την αυτοπεποίθηση: «Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται ισχυρούς ανταγωνιστές από όλο τον κόσμο, διότι μας ωθούν να τρέξουμε και πάλι πιο γρήγορα».

Διαβάστε ακόμη