Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας για το κλίμα αντιμετωπίζουν ένα εμπόδιο στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για έργα μεγάλης κλίμακας. Οι επενδύσεις στον τομέα έχουν μειωθεί κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, με τις εταιρείες που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης να πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με έκθεση της Sightline Climate, η χρηματοδότηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτυξιακού σταδίου μειώθηκε στα 2,8 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι 4,2 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2023. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο χρηματοδότησης για αυτό το στάδιο ανάπτυξης από το 2020, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι πίσω από αυτή την πτώση. Οι επενδυτές αναζητούν εταιρείες με αποδεδειγμένο ιστορικό και έσοδα τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων, ένα όριο που πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας δεν έχουν φτάσει ακόμη. Οι καθιερωμένες καθαρές τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες σε σύγκριση με τις νεότερες τεχνολογίες, όπως η προηγμένη πυρηνική ενέργεια, η γεωθερμία και η δέσμευση άνθρακα. Αυτό οδηγεί σε ένα “χρηματοδοτικό απαγορευμένο έδαφος” για τις εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας της σειράς Β και των αναπτυξιακών σταδίων. Οι κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών συνήθως επικεντρώνονται σε έργα που βρίσκονται σε προηγούμενα στάδια, ενώ η χρηματοδότηση έργων στοχεύει σε καθιερωμένες επιχειρήσεις εμπορικής κλίμακας.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που επιθυμούν να γεφυρώσουν αυτό το κενό πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση δεσμευτικών συμφωνιών με δυνητικούς πελάτες για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, όπως το υδρογόνο, οι μπαταρίες ή ο πράσινος χάλυβας. Ακόμα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αρχικών ιδεών, αντιμετωπίζουν μείωση της χρηματοδότησης, καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί. Το συνολικό τοπίο των επιχειρηματικών κεφαλαίων συρρικνώνεται επίσης λόγω του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας σχετικά με τα επιτόκια.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποια καλά νέα. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις με σαφή πορεία προς έργα μεγάλης κλίμακας καταφέρνουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, η εταιρεία ανάπτυξης γεωθερμίας Fervo Energy συγκέντρωσε 244 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο για να παρέχει καθαρή ενέργεια για κέντρα δεδομένων. Επιπλέον, εταιρείες όπως η Sila (τεχνολογία μπαταριών) και η Electra (φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων) έχουν επίσης εξασφαλίσει σημαντικούς γύρους χρηματοδότησης. Τα παραδείγματα αυτά υπογραμμίζουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις με καθιερωμένη πελατειακή βάση.

Εν κατακλείδι, οι νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας πρέπει να αποδείξουν την πρόταση αξίας τους και τις δυνατότητες εμπορικής επιτυχίας τους για να προσελκύσουν επενδυτές στο σημερινό κλίμα χρηματοδότησης. Παρόλο που υπάρχουν προκλήσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες για εταιρείες με καλά καθορισμένα σχέδια και ισχυρές προοπτικές πελατών.

Διαβάστε ακόμη