Η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και άλλες εξελίξεις αποτελεί σημαντική πρόκληση για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Παραδοσιακά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη ζήτηση με την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας και την τοποθέτηση περισσότερων γραμμών μεταφοράς. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και συχνά αντιμετωπίζει γραφειοκρατικά εμπόδια κατά την απόκτηση αδειών.
Όπως αναφέρει το Semafor, η National Grid Partners (NGP), ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της National Grid του Ηνωμένου Βασιλείου, προτείνει μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση: τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του υφιστάμενου δικτύου. Το όραμά τους, αντί να τετραπλασιάσουν τη χωρητικότητα του δικτύου, είναι να τη διπλασιάσουν μέσω της εφαρμογής εξυπνότερων τεχνολογιών.
Ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι η LineVision. Η εταιρεία αυτή εγκαθιστά απομακρυσμένους αισθητήρες σε πύργους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας ακριβέστερη αξιολόγηση της υγείας και της χωρητικότητας των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα νεοαποκτηθέντα δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στους διαχειριστές του δικτύου να βελτιστοποιήσουν τη ροή ισχύος, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα την υπάρχουσα χωρητικότητα και να λάβουν αποφάσεις βάσει δεδομένων σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης, αποφεύγοντας τελικά τις περιττές αναβαθμίσεις ή αντικαταστάσεις.
Μια άλλη στρατηγική περιλαμβάνει την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη και τη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας. Εταιρείες όπως η AutoGrid χρησιμοποιούν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη τόσο της ζήτησης όσο και της παραγωγής ενέργειας. Οπλισμένες με αυτή την πρόβλεψη, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορούν να δώσουν κίνητρα στους πελάτες να μειώσουν τη χρήση κατά τις ώρες αιχμής, εξομαλύνοντας τις αιχμές της ζήτησης και μειώνοντας τις απαιτήσεις αιχμής σε δυναμικότητα.
Πέρα από τις λύσεις υψηλής τεχνολογίας, υπάρχουν επίσης σχετικά χαμηλού κόστους αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Η ανακατασκευή αγωγών, η διαδικασία αντικατάστασης ξεπερασμένων καλωδίων σε γραμμές μεταφοράς με πιο προηγμένους αγωγούς, μπορεί να ξεκλειδώσει σημαντικές αυξήσεις χωρητικότητας σε ένα κλάσμα του κόστους κατασκευής εντελώς νέων γραμμών. Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή αποφεύγει τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης που συνδέονται με νέα έργα υποδομής.
Η Siemens Energy διερευνά μια νέα προσέγγιση για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ίδιου του δικτύου. Αναβαθμίζει τον εξοπλισμό των υποσταθμών για την εξάλειψη του εξαφθοριούχου θείου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται συνήθως ως μονωτικό αλλά είναι επιρρεπές σε διαρροές.
Τα εμπόδια
Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την εφαρμογή αυτών των καινοτόμων λύσεων. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συνηθισμένες στις παραδοσιακές μεθόδους, πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση του δικτύου. Επί του παρόντος, η έμφαση δίνεται συχνά στην υπερκατασκευή υποδομών για τα χειρότερα σενάρια και όχι στη δυναμική διαχείριση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η υπέρβαση των παγιωμένων συνηθειών θα είναι ζωτικής σημασίας για την ευρεία υιοθέτηση.
Η Lucy Yu, διευθύνουσα σύμβουλος του Centre for Net Zero, μιας ερευνητικής ομάδας που επικεντρώνεται σε στρατηγικές δικτύου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνει ένα πιθανό κενό πολιτικής. Ενώ οι κυβερνήσεις θέτουν φιλόδοξους στόχους για την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχει έλλειψη σαφών εντολών και οικονομικής υποστήριξης για την ευελιξία του δικτύου και τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων. Η αναγνώριση του πλήρους δυναμικού αυτών των μέτρων απόδοσης είναι κρίσιμη για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση.
Με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως η παρακολούθηση με αισθητήρες και διαχείριση της ζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με στρατηγικές αναβαθμίσεις της υπάρχουσας υποδομής, μπορούμε ενδεχομένως να αποφύγουμε την ανάγκη για μαζική επέκταση του δικτύου. Επιπλέον, η ευθυγράμμιση των κυβερνητικών πολιτικών για την παροχή κινήτρων ευελιξίας και αποδοτικότητας του δικτύου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και ισχυρής ενεργειακής υποδομής για το μέλλον.
Διαβάστε ακόμη