Ο κλάδος της εστίασης πετάει σημαντική ποσότητα φαγητού, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων. Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα καθώς η σήψη των τροφίμων παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Νέοι, έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων με τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσονται για να βοηθήσουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε εστιατόρια, μπουφέδες και υπηρεσίες catering, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτοί οι high-tech κάδοι απορριμμάτων χρησιμοποιούν κάμερες, ζυγαριές και ορισμένες φορές οθόνες αφής για να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τα τρόφιμα που πετιούνται. Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τομέων όπου μπορεί να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων. Για παράδειγμα, το σύστημα μιας εταιρείας βοήθησε την Carnival Cruise Lines να συνειδητοποιήσει ότι πετούσε μια εκπληκτική ποσότητα αγγουριού επειδή οι σεφ χρησιμοποιούσαν μόνο το εξωτερικό του λαχανικού. Αυτό οδήγησε την Carnival να αλλάξει τις πρακτικές της στην προετοιμασία φαγητού.

Οι κάδοι απορριμμάτων με τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελούν την τέλεια λύση στη σπατάλη τροφίμων. Δεν μπορούν ακόμη να διακρίνουν διαφορετικά κομμάτια κρέατος, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τα εστιατόρια να κατανοήσουν το κόστος τους. Επιπλέον, αυτά τα συστήματα δεν είναι αποτελεσματικά για τη σπατάλη τροφίμων που προκύπτει αφού το φαγητό φύγει από την κουζίνα, όπως όταν οι πελάτες δεν τελειώνουν το γεύμα τους.

Υπάρχουν επίσης προκλήσεις σχετικά με την πολυπλοκότητα και το κόστος. Αυτά τα συστήματα απαιτούν επιπλέον εργασία από το προσωπικό της κουζίνας και μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη επένδυση για μικρότερα εστιατόρια. Ωστόσο, υπάρχουν οφέλη από τη χρήση αυτών των συστημάτων. Μπορούν να βοηθήσουν τους σεφ να μειώσουν τη σπατάλη και να εξοικονομήσουν χρήματα. Τελικά, οι κάδοι απορριμμάτων με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων.

Διαβάστε ακόμη