Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που μελετά τη σκοπιμότητα της κατασκευής κέντρων δεδομένων στο διάστημα διαπίστωσε ότι το έργο θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμο, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα της υποδομής που τροφοδοτεί την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η διαστημική εταιρεία Thales Alenia Space, συντονιστής του ευρωπαϊκού έργου, δήλωσε την Πέμπτη ότι μια μελέτη σκοπιμότητας επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στο διάστημα θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο βιώσιμη λύση για τη φιλοξενία και την επεξεργασία δεδομένων. Το έργο θα μπορούσε επίσης να αποφέρει απόδοση της επένδυσης αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ από τώρα έως το 2050, δήλωσε η εταιρεία.

Τα κέντρα δεδομένων παρέχουν την υπολογιστική ισχύ που χρειάζονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να τρέξουν, αλλά καταναλώνουν επίσης μεγάλες ποσότητες ενέργειας και νερού. Η άνοδος του ChatGPT και παρόμοιων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης πυροδότησε έναν αγώνα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας για την κατασκευή περισσότερων κέντρων δεδομένων, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η μελέτη με την ονομασία Ascend, συντομογραφία των λέξεων Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε ως στόχο να συγκρίνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κέντρων δεδομένων στο διάστημα και στη Γη, σύμφωνα με την εταιρεία. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η εταιρεία σχεδιάζει να ενοποιήσει και να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματά της.

Τα διαστημικά κέντρα δεδομένων θα τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, με στόχο να συμβάλουν στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, δήλωσε ο συντονιστής του έργου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων ευθύνονται για περίπου 0,9% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια το 2020, ή για το 0,6% των συνολικών εκπομπών.

Η Thales Alenia, μια κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών αεροδιαστημικής και άμυνας Thales της Γαλλίας και Leonardo της Ιταλίας, συνεργάστηκε με εταίρους όπως η αεροδιαστημική εταιρεία Airbus, η εταιρεία διακομιστών και λογισμικού cloud Hewlett Packard Enterprise και ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Orange στη μελέτη. Διαπίστωσε ότι τα διαστημικά κέντρα δεδομένων θα απαιτούσαν την ανάπτυξη ενός εκτοξευτή με 10 φορές λιγότερες εκπομπές σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από την επεξεργασία και την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων.

Τα διαστημικά κέντρα δεδομένων δεν θα απαιτούσαν νερό για την ψύξη τους, δήλωσε η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη