Το 2014 η κατασκευαστική δραστηριότητα βρίσκεται στο ναδίρ και η κατανάλωση τσιμέντου μειώνεται κατά 80%. Είναι τότε που ο ΤΙΤΑΝ αποφασίζει να επενδύσει σε μια δραστηριότητα, την οποία καμία παραδοσιακή βιομηχανία δεν είχε βάλει ακόμη στα ραντάρ της: τις τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση.

«Είμαστε στο 2013-2014. Οι συνθήκες της αγοράς είναι δύσκολες. Δεν έχουμε τα κεφάλαια για να μεγαλώσουμε την παραδοσιακή δραστηριότητα. Έτσι, σκεφτήκαμε να επενδύσουμε σε κάτι, που θέλει ανθρώπους και προσπάθεια, αλλά όχι μεγάλα κονδύλια, την ψηφιακή τεχνολογία» σημειώνει ο πρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, εξηγώντας πώς μια βιομηχανία, όπως ο ΤΙΤΑΝ, και ένα προϊόν, όπως το τσιμέντο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε όγκο προϊόν που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος μετά το νερό, μπήκαν στην οδό του ψηφιακού μετασχηματισμού, του ΑΙ και της μηχανικής μάθησης.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος, με έδρα στις Βρυξέλλες και παραγωγική βάση σε Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, ΝΑ Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, έχει εξελιχθεί σε διεθνές case study ψηφιακής ωριμότητας: είναι η μόνη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο (τουλάχιστον στον Δυτικό), που δουλεύει με τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση. Μάλιστα, μέσω της CemAI, της θυγατρικής που έχει συστήσει, εξάγει τεχνολογία πρόβλεψης βλαβών σε τουλάχιστον δέκα τσιμεντοβιομηχανίες του κόσμου (σ.σ. σε μέρη όπου ο ΤΙΤΑΝ δεν έχει παρουσία).

Ο δε τεχνολογικός πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά, αφού, σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2025 όλα τα εργοστάσια του ομίλου να λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Μείωση κόστους, πρόβλεψη βλαβών

«Υπήρχαν τα προφανή πράγματα τότε στην αγορά τεχνολογίας. Εμείς θέλαμε κάτι διαφορετικό. Ξεκινήσαμε με απλά πιλοτικά προγράμματα να εκμεταλλευθούμε τα data που παρήγαγε ο ΤΙΤΑΝ. Κάθε εργοστάσιο έχει πάνω από 2.000 αισθητήρες, που μετράνε δεδομένα όπως η πίεση και η θερμοκρασία. Αποφασίσαμε να συνδέσουμε όλους τους αισθητήρες και να βάλουμε όλα τα δεδομένα στο cloud. Μέσα σε έναν χρόνο είχαμε όλα τα δεδομένα από όλα τα εργοστάσια οργανωμένα ανά δευτερόλεπτο real time. Τότε βέβαια δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε αυτά τα data» τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο Athex Tech, αναφερόμενος στις απαρχές της σχέσης της εταιρείας με την τεχνητή νοημοσύνη.

Πιάνοντας από την αρχή το νήμα της ψηφιακής διαδρομής του Τιτάνα, ο κ. Παπαλεξόπουλος εξήγησε πώς ο όμιλος, με τη συνδρομή startups από την Ισπανία και το Ισραήλ, κατάφερε να κάνει πράξη πριν από μία δεκαετία το real time optimizer και το predictive maintenance. Δύο διαδικασίες που τότε -και ίσως και σήμερα- δεν λένε πολλά στο ευρύ κοινό, αλλά μεταφράζονται σε πραγματικά βιομηχανικά θαύματα.

Αφού εκείνες οι δύο διαδικασίες, για τις οποίες χρειάστηκε «οι τσιμεντάδες» να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους data engineers -συνάντηση παράταιρη για την εποχή- οδήγησαν τον Τιτάνα σε μια μίνι τεχνολογική επανάσταση. «Μας πήρε περίπου τρία χρόνια. Είχαμε πολλές δυσκολίες. Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr

Διαβάστε ακόμη