Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας για το κλίμα Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα “ξεπληρώσει” όσον αφορά τις συναφείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η τεχνολογία θα συμβάλει στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τα κέντρα δεδομένων πιο αποδοτικά, βοηθώντας τα να αντιπροσωπεύουν μικρότερο μερίδιο της μελλοντικής ζήτησης ενέργειας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο Γκέιτς δήλωσε ότι η τεχνολογία μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιεί έως και το 6% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας – περισσότερο από το εκτιμώμενο 2% σήμερα – αλλά θεώρησε ότι οι εκτιμήσεις άνω του 10% είναι λανθασμένες.

Τα σχόλια του Γκέιτς έρχονται αφού η τεχνητή νοημοσύνη έχει δεχθεί αυξημένο έλεγχο εν μέσω προσδοκιών ότι θα αυξήσει δραματικά τις ενεργειακές ανάγκες. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ζήτηση από τα κέντρα δεδομένων ξεπερνά ήδη τη διαθέσιμη παροχή ενέργειας, μια τάση που απειλεί να ανατρέψει τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης ολόκληρων εθνών.

Ο Γκέιτς αντέτεινε ότι η πρόσθετη ζήτηση από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις αντλίες θερμότητας και την κατασκευή πράσινου χάλυβα θα «επισκιάσει ακόμη και αυτή την εκπληκτική ζήτηση για τα κέντρα δεδομένων τώρα».

Ο συνιδρυτής της Microsoft βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε τριήμερη σύνοδο κορυφής για το επιχειρηματικό του ταμείο Breakthrough Energy, το οποίο έχει επενδύσει σε περισσότερες από εκατό εταιρείες που ασχολούνται με την ενεργειακή μετάβαση.

Σε μια εκτενή συνέντευξη, ο Γκέιτς μίλησε επίσης για τις δυνατότητες της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα να βοηθήσει τον κόσμο να φτάσει στο καθαρό μηδέν, λέγοντας ότι η απομάκρυνση των εκπομπών από την ατμόσφαιρα είναι μια περιορισμένη λύση λόγω του κόστους της.
«Υπάρχουν εταιρείες που έχουμε χρηματοδοτήσει εκεί έξω που έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στα 50 δολάρια και κάτω από αυτά, αλλά αυτό είναι ένα είδος λύσης ωμής βίας που θέλετε να εξοικονομήσετε για τους πιο δύσκολα μειώσιμους τομείς», είπε, αναφερόμενος στην τιμή ανά τόνο της μείωσης του άνθρακα.

Το κλειδί θα είναι να φτάσει το κόστος «πολύ κάτω από τα 100 δολάρια ανά τόνο», δήλωσε ο Γκέιτς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πληρώνει 200 δολάρια ανά τόνο για να αντισταθμίσει τις προσωπικές του εκπομπές.

Διαβάστε ακόμη