Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αν και ισχυρό εργαλείο που έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε πολλούς κλάδους, έχει και ένα σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι απίστευτα ενεργοβόρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπάρχει η ανησυχία ότι η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη αποσπά την προσοχή και τις επενδύσεις μακριά από τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Οι επενδυτές διοχετεύουν όλο και περισσότερα χρήματα σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ενώ οι κρίσιμες λύσεις για το κλίμα δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς. Αυτό συμβαίνει παρά τον αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όπως αποδεικνύεται από τις θερμοκρασίες ρεκόρ και τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να προσελκύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, η καθαρή ενέργεια χρειάζεται ακόμη περισσότερα. Η επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια επιπλέον του ρεκόρ των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκαν φέτος στην καθαρή ενέργεια.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι λύσεις για το κλίμα μπορούν να συνεργαστούν. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της ανταπόκρισής μας στην κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, βελτιστοποιώντας τα ενεργειακά δίκτυα ή παρακολουθώντας τις περιβαλλοντικές αλλαγές. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί με το “AI-washing”, δηλαδή την προώθηση επενδύσεων σε έργα AI που δεν έχει εξεταστεί ενδελεχώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους.

Διαβάστε ακόμη