Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή περισσότερων μικροτσίπ στο εσωτερικό της θα μπορούσε να έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα – την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μια έκθεση της Interface, μιας δεξαμενής σκέψης, προειδοποιεί ότι η παραγωγή τσιπ θα μπορούσε να γίνει μεγάλος ρυπαντής, ξεπερνώντας ενδεχομένως τις εκπομπές από τις βιομηχανίες χάλυβα και χημικών προϊόντων.

Όπως αναφέρει το Politico, η κατασκευή τσιπ απαιτεί πολλή ενέργεια. Μάλιστα, ένα νέο εργοστάσιο της Intel στη Γερμανία αναμένεται να διπλασιάσει τη χρήση ενέργειας στην πόλη. Η έκθεση προβλέπει ότι οι εκπομπές θα μπορούσαν να οκταπλασιαστούν αν η ΕΕ επιτύχει τον στόχο της να κατακτήσει μερίδιο 20% της παγκόσμιας αγοράς τσιπ. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι εκπομπές να ξεπεράσουν τους 100 μεγατόνους μέχρι το 2030, μια δραματική αύξηση από τα σημερινά επίπεδα.

Υπάρχουν και άλλες περιβαλλοντικές ανησυχίες, όπως το ότι η παραγωγή τσιπ χρησιμοποιεί νερό και υλικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα μεγάλο εργοστάσιο τσιπ χρησιμοποιεί καθημερινά τόσο νερό όσο μια μικρή πόλη. Ενώ οι κατασκευαστές τσιπ μπορούν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσουν τον αντίκτυπο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανταγωνισμό για αυτούς τους πόρους με άλλους τομείς και κατοίκους.

Η ΕΕ έχει παρουσιάσει τα τσιπ ως απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για τσιπ αφορά τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και όχι τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ ενέχει τον κίνδυνο να προωθήσει την τεχνολογική ανάπτυξη χωρίς να λαμβάνει επαρκώς υπόψη την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Υπάρχουν τρόποι για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι κατασκευαστές τσιπ μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και μπορούν να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανονισμοί για τον έλεγχο της χρήσης νερού και των υλικών. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπο να εξισορροπήσει τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες της, εξασφαλίζοντας μια βιώσιμη πορεία για την τεχνολογική ανάπτυξη.  Διαφορετικά, το όνειρο της Ευρώπης για ανεξαρτησία από τα τσιπ θα μπορούσε να έρθει με ένα απότομο περιβαλλοντικό κόστος.

Διαβάστε ακόμη