Μια ερευνητική κοινοπραξία με επικεφαλής το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Triangle Alzahrawy Society με έδρα το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα παρακολούθησης φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ενέργειας σε θερμοκήπια, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος Horizon, γνωστού ως Regace.
Όπως αναφέρει το περιοδικό pv, η ομάδα διερευνά φωτοβολταϊκά συστήματα παρακολούθησης που ανταποκρίνονται στις καλλιέργειες και παρέχονται από τον εταίρο του έργου TriSolar, έναν προμηθευτή φωτοβολταϊκών συστημάτων με έδρα το Ισραήλ, μαζί με μεθόδους εμπλουτισμού με CO2. Αναπτύσσει προσαρμοσμένα μονοκρυσταλλικά διφασικά φωτοβολταϊκά πάνελ με διπλό γυαλί 2 mm από σκληρυμένο γυαλί, παθητικοποιημένα ηλιακά κύτταρα οπίσθιου εκπομπού (PERC) με απόδοση 25,5%, διαστάσεων 105 mm * 105 mm.
Υπάρχουν πέντε διαφορετικές διαμορφώσεις μονάδων χωρίς πλαίσιο που αναπτύσσονται στις έξι εγκαταστάσεις του έργου Regace. Κυμαίνονται από μια μονάδα 65 W με διαστάσεις 1100 mm x 360 mm x 35 mm με 24 κυψέλες έως μονάδες 145 W με διαστάσεις 1700 mm x 530 mm x 35 mm με 52 κυψέλες. Η διαπερατότητα του φωτός των μονάδων κυμαίνεται από 25,3% έως 36,2%. Υπάρχει ένας έξυπνος μηχανισμός ελέγχου για την προσαρμογή της γωνίας των φωτοβολταϊκών πλαισίων με βάση τις απαιτήσεις φωτισμού της καλλιέργειας.
Η μελέτη περιλαμβάνει έξι τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων δύο λειτουργικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για την κατανόηση της απόδοσης με διαφορετικές καλλιέργειες, γεωγραφικά πλάτη και τύπους θερμοκηπίων. Η τελευταία τοποθεσία δοκιμής βρίσκεται στο Bio-Gärtnerei Watzkendorf, ένα γερμανικό βιολογικό αγρόκτημα με εμπειρία στη χρήση μεθόδων εμπλουτισμού με οργανικό διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
«Η ανάπτυξη στη Γερμανία θα μας επιτρέψει να δοκιμάσουμε την τεχνολογία μας σε αυθεντικές συνθήκες», δήλωσε στο περιοδικό pv ο συντονιστής του έργου Ibrahim Yehia της Alzahrawy Society. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι η αγροβολταϊκή ενέργεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας της ΕΕ, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες για πράσινη ενέργεια και επισιτιστική ασφάλεια».
Τα άλλα πιλοτικά προγράμματα βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Humbolt στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Βιοεπιστημών στην Αυστρία και σε ένα αγρόκτημα στην Ιταλία, τη Fattoria Solidale del Circeo. Το επόμενο σύστημα θερμοκηπίου θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη