Ο γραφίτης είναι ένα ζωτικό υλικό για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα και πολλές άλλες συσκευές. Η Κίνα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού γραφίτη, και υπάρχει ώθηση για τη δημιουργία εγχώριας παραγωγής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Molten Industries, μια startup με έδρα την Καλιφόρνια, αναπτύσσει έναν νέο τρόπο παραγωγής γραφίτη χρησιμοποιώντας μεθάνιο, έναν φθηνό και άφθονο πόρο στις ΗΠΑ. Η τεχνική τους περιλαμβάνει τη θέρμανση μεθανίου σε έναν ειδικό αντιδραστήρα για να το διασπάσει στα συστατικά του στοιχεία: άνθρακα (που γίνεται γραφίτης) και υδρογόνο (μια πηγή καθαρής ενέργειας). Αυτή η διαδικασία αποφεύγει τη δημιουργία εκπομπών CO2 εάν δεν υπάρχει οξυγόνο ή νερό.

Η προσέγγιση αυτή θεωρείται πολλά υποσχόμενη επειδή θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αξιόπιστη εγχώρια πηγή γραφίτη για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που σήμερα βασίζονται στην Κίνα. Επιπλέον, η μέθοδος της Molten είναι πιο ενεργειακά αποδοτική από άλλες τεχνικές πυρόλυσης επειδή χρησιμοποιεί αντίσταση θέρμανσης, όπως μια τοστιέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις. Άλλα υλικά εκτός από τον γραφίτη εξετάζονται για χρήση σε ανόδους μπαταριών, γεγονός που ενδεχομένως να μειώσει τη ζήτηση για γραφίτη στο μέλλον. Επιπλέον, η αγορά υδρογόνου αντιμετωπίζει τα δικά της εμπόδια λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και χρήσης, καθώς και της έλλεισης σαφούς πολιτικής.

Παρά τις αβεβαιότητες αυτές, η Molten είναι αισιόδοξη για την τεχνολογία της. Πιστεύουν ότι ο γραφίτης τους θα είναι οικονομικά ανταγωνιστικός και φιλικός προς το περιβάλλον, καθώς αποφεύγει τις εκπομπές που συνδέονται με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής γραφίτη. Έχουν κατασκευάσει έναν πιλοτικό αντιδραστήρα και κατασκευάζουν μια μεγαλύτερη μονάδα εμπορικής κλίμακας η οποία θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Αυτή η μονάδα θα παράγει και υδρογόνο και γραφίτη, και η επιτυχία της θα αποτελέσει βασικό δείκτη του μελλοντικού δυναμικού της τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη