Η Google πλησιάζει σε συμφωνίες για την επέκταση μιας νέας μεθόδου για την αγορά καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει ένα σημαντικό νέο δρόμο προς τη βιωσιμότητα για έργα ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία ήταν πολύ ακριβά για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να τα υλοποιήσουν μόνες τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Semafor.

Πιο συγκεκριμένα, η Google αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι υπέγραψε μια πρώτη στο είδος της συμφωνία στην οποία συμμετέχουν η εταιρεία κοινής ωφέλειας NV Energy της Νεβάδα και η νεοφυής επιχείρηση γεωθερμικής ενέργειας Fervo. Η συμφωνία της Νεβάδα είναι μια μη δοκιμασμένη επανάληψη του παραδοσιακού συμβολαίου πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), ενός τύπου σύμβασης για καθαρή ενέργεια που η Google επίσης πρωτοστάτησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Βάσει της σύμβασης (η αξία της οποίας δεν αποκαλύφθηκε), η Google θα πληρώνει υψηλότερο ποσοστό για την ενέργεια στα κέντρα δεδομένων της Νεβάδα και σε άλλες εγκαταστάσεις της. Σε αντάλλαγμα, η NV Energy θα δεσμευτεί σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την αγορά 115 μεγαβάτ «νεόκτιστης» γεωθερμικής ενέργειας από τη Fervo.

Τώρα, η Google επεξεργάζεται συμφωνίες που ακολουθούν την ίδια προσέγγιση με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των AEP, Dominion, Southern Company και Tennessee Valley Authority, δήλωσε στο Semafor η Καρολάιν Γκόλιν (Caroline Gollin), παγκόσμια επικεφαλής της Google για την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας και την καινοτομία. Οι συμφωνίες αυτές θα υπερβαίνουν τη γεωθερμία και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προηγμένα πυρηνικά εργοστάσια, αποθήκευση μεγάλης διάρκειας και βελτιώσεις του δικτύου.

Οι περιορισμοί των PPAs

Τα συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) έχουν αποτελέσει σημαντική δύναμη για την εισαγωγή καθαρών πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, στο δίκτυο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο, τα παραδοσιακά PPAs αντιμετωπίζουν περιορισμούς που εμποδίζουν την αποτελεσματικότητά τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ένας βασικός περιορισμός είναι ότι τα PPAs δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές. Περίπου στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ με καθετοποιημένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δεν επιτρέπονται συμφωνίες που εξαιρούν την επιχείρηση κοινής ωφέλειας.

Μια άλλη πρόκληση είναι ότι τα PPAs συχνά δεν είναι οικονομικά βιώσιμα για μεγάλα, ακριβά έργα καθαρής ενέργειας με σταθερή παραγωγή ισχύος, όπως η γεωθερμία ή η προηγμένη πυρηνική ενέργεια. Η αύξηση του κόστους των  PPAs για αιολική και ηλιακή ενέργεια λόγω του πληθωρισμού και των ζητημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να επαναδιαπραγματευτούν τις υφιστάμενες συμφωνίες. Ίσως ο σημαντικότερος περιορισμός είναι η δημιουργία ενός εικονικού δικτύου λόγω του πολλαπλασιασμού των PPAs, γεγονός που προκαλεί αναταραχές στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η προτεινόμενη λύση της Google, το «καθαρό ποσοστό μετάβασης», αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των περιορισμών με την επαναφορά της κοινής ωφέλειας ως κεντρικού παίκτη. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η εταιρεία κοινής ωφέλειας επιλέγει το βέλτιστο μείγμα καθαρής ενέργειας και διαπραγματεύεται ένα ποσοστό για την πρόσβαση των μεγάλων αγοραστών σε αυτό.

Αυτό προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα:

  • Πρώτον, μειώνει την εξάρτηση από τα παραδοσιακά PPAs σε περιπτώσεις όπου αυτά δεν είναι κατάλληλα, ανοίγοντας πόρτες για την υιοθέτηση καθαρής ενέργειας σε περιοχές που υπάρχουν περιορισμοί.
  • Δεύτερον, το ποσοστό καθαρής μετάβασης απελευθερώνει το δυναμικό για ακριβά αλλά ζωτικής σημασίας έργα καθαρής ενέργειας βασικού φορτίου, τα οποία ενδέχεται να μην είναι οικονομικά βιώσιμα βάσει των παραδοσιακών PPA. Τα έργα αυτά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη σταθερότητα του δικτύου και στη μείωση της εξάρτησης από την παραγωγή φυσικού αερίου, οδηγώντας σε εξοικονόμηση κόστους.
  • Τέλος, η συμμετοχή της κοινής ωφέλειας επιτρέπει ευρύτερη εφαρμογή σε διάφορες περιοχές.

Ωστόσο, η προσέγγιση της Google δεν προορίζεται να αντικαταστήσει πλήρως τα παραδοσιακά PPAs. Οι συμφωνίες αυτές είναι πιθανό να παραμείνουν δημοφιλείς στην Ευρώπη, όπου οι κανονισμοί και οι πιέσεις για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να οδηγούν τη ζήτηση. Επιπλέον, εμφανίζονται λύσεις όπως τα ομαδικά PPAs για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες εταιρείες που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στην προμήθεια καθαρής ενέργειας.

Tο «καθαρό ποσοστό μετάβασης» της Google προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των περιορισμών των παραδοσιακών PPAs. Η επιτυχία του, παράλληλα με τις εξελισσόμενες λύσεις όπως τα ομαδικά PPAs, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πιο ποικιλόμορφο και ισχυρό τοπίο προμηθειών καθαρής ενέργειας. Αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

Διαβάστε ακόμη