Μέχρι σήμερα ο πιο διαδεδομένος τρόπος παραγωγής πράσινης ενέργειας για τις ανάγκες μίας κατοικίας, ήταν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες ή μπαλκόνια, ωστόσο ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που αλλάζει τα δεδομένα. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο ένα σπίτι μπορεί να μετατραπεί σε μία τεράστια μπαταρία. Σύμφωνα με το BBC ένας νέος τύπος σκυροδέματος μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια και να ενισχύσει τις προσπάθειες για την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Ειδικότερα, ερευνητές του MIT πρωτοπορούν στις προσπάθειες μετατροπής του σκυροδέματος σε βιώσιμη λύση αποθήκευσης ενέργειας. Παρουσίασαν τα ευρήματά τους, προτείνοντας ότι το σκυρόδεμα θα μπορούσε δυνητικά να αποθηκεύσει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα στοχεύει να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω της πεπερασμένης προσφοράς λιθίου. Η ικανότητα αποτελεσματικής αποθήκευσης ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας στον σημερινό κόσμο. Σύμφωνα με την ομάδα του ΜΙΤ, η αποθήκευση ενέργειας με βάση το σκυρόδεμα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση σε διάφορες εφαρμογές. Για παράδειγμα, ένα σπίτι εκτός δικτύου θα μπορούσε να χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία στη συνέχεια θα αποθηκεύεται στο θεμέλιο από σκυρόδεμα και θα χρησιμοποιείται τη νύχτα όταν η ηλιακή ενέργεια δεν θα είναι διαθέσιμη.

Το νέο αυτό «υπερ-τσιμέντο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιρίων, αλλά και τμήματα του οδικού δικτύου που θα αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια θα την απελευθερώνουν για την επαναφόρτιση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως με την προσθήκη μία ουσίας που ονομάζεται αιθάλη σε μείγμα νερού και τσιμέντου μπορεί να δημιουργηθεί υλικό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υπερπυκνωτής, ο οποίος παρότι είναι αποδοτικός στην αποθήκευση ενέργειας, διαφέρει από τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Αναλυτικότερα, οι υπερπυκνωτές φορτίζονται και αποφορτίζονται πολύ αποτελεσματικά, αλλά συνήθως δε μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια για μεγάλη χρονική περίοδο, την οποία απελευθερώνουν γρήγορα με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο χρήσιμοι για συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εντούτοις, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αποθήκευσης της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα.

Επιστήμονες του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον Ντέιμιαν Στεφάνιουκ, εκτιμούν ότι το νέο υλικό θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα σχετικά με την παροχή ενέργειας στο μέλλον, αφού κατάφεραν να κατασκευάσουν μία λειτουργική μπαταρία σκυροδέματος σε μεγάλη κλίματα για πρώτη φορά.

Η έκδοση 45 κυβικών μέτρων που δημιούργησαν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το υλικό θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη βάση από σκυρόδεμα ενός σπιτιού χωρίς να προστεθεί επιπλέον κόστος κατασκευής. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούσε και ως «μέσο» ικανό να φορτίζει ασύρματα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμη